Gyógynövények

A BODZA meghűléses betegségek esetén kiváló.A teát nagyon forrón igyuk,mert így érvényesül leginkább az izzasztó hatása.

BodzaBodzavirág tea Bioextra Sambuci flos

Immunrendszer erősítőnek is használhatjuk,mézzel ízesítve csecsemők és gyermekek is fogyaszthatják.
HOMEOPÁTIÁBAN a Sambucust szintén meghűléses betegségek esetén alkalmazzuk. A tüneteket nagyfokú gyengeség és állandó izzadás kíséri.Az orr eldugul,száraz,hideg ront a tüneteken.

A MÁRIATÖVIS a méregtelenítés egyik legfontosabb gyógynövénye, amit az ünnepek elteltével a sok evés és ivás után jól alkalmazhatunk.

Máriatövis

A Földközi tenger vidékéről származik. Szára 2 méter magasra is megnőhet, kemény tövisekben végződő fészekvirágzata bíbor, ritkán fehér színű. A termése és a magja szilimarint, illóolajat, telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Bizonyos gyógyszerek, az alkohol is károsítják a májat, nehézfém-, ételmérgezéseknél a máriatövisből készült gyógyszereket, gyógytermékeket is alkalmazhatjuk.
Serkenti az epetermelést és oldja a görcsöt.
Méregtelenítő teakeverékek alkotórésze.

A CITROMFŰ kellemes illatáról kapta nevét,méhfűnek,mézfűnek is hívjuk. Vadon terem,de termeszthetjük is napos,szélvédett helyen.

Citromfű

Stressz okozta alvászavarok kezelésére, idegerősítőnek, szívnyugtatónak, idegesség okozta gyomorpanaszok esetén görcsoldónak, emésztést serkentőnek, szélhajtónak használjuk a teáját.

Elkészítése: 1 csészéhez 3 teáskanál citromfűlevelet használjunk. Hagyjuk állni 5 percig lefedve, a fedőn lecsapódott cseppeket öntsük vissza a teába,mert a nyugtató,görcsoldó hatását az illóolaj biztosítja.

Gyermekeknél is alkalmazhatjuk elalvás előtt,hogy könnyű legyen az álom. Vizsgák előtti este is érdemes a teáját fogyasztani.

Külsőleg fürdőkhöz , bedörzsölőkhöz használjuk.Vegyünk citromfüves fürdőt,főleg egy egy különösen “nehéz” nap után.

HUMULUS LUPULUS  a latin neve ennek  a kúszó, kapaszkodó és jellegzetes illatot árasztó növénynek ez a KOMLÓ.

Komló

A termős virágzata –azaz a toboz, ami júliustól szeptemberig nyílik – a gyógyászati célt szolgáló része.

Hatása nyugtató, elalvást segítő, étvágyjavító és görcsoldó. Nyugtató teakeverékek, gyógytermékek alkotórésze.

Nyugtalanság, feszültség, szorongás és gyomorideg esetén alkalmazható.

A sörgyártásban már a IX. századtól alkalmazzák. Ha jól belegondolunk már az is érthető, hogy 1-2 pohár sör után miért is lehet megéhezni és elálmosodni. :)

Az erdők szélén virágzik az ARANYVESSZŐ, ami annyira kitűnik a többi gyógynövény közül, hogy nehéz nem észrevenni.

Aranyvessző

Akár 1 m magasra is megnő, levelei lándzsásak, fűrészes szélűek, a virágai sárgák, fürtösek. Népies nevei Aranyos istápfű, Magas aranyvesszőfű, Veres gyűrűfű.

Nagyon jó méregtelenítőszer, epe és májbántalmak esetén érdemes 3 hetes kúrát tartani, első héten minden reggel, második héten minden másnap reggel és harmadik héten minden harmadik reggel éhgyomorra 1 csésze langyos teát meginni.

Veseproblémák esetén minden reggel 1 csésze langyos tea ajánlott 2-3 hétig.

Mindkét esetben célszerű fenntartó adagként havonta 3-4 alkalommal még 1-1 csésze teát elfogyasztani.

Ízületi fájdalmak, reuma esetén naponta 1 csésze ajánlott.

A VÉREHULLÓ FECSKEFŰ a Mákfélék családjába tartozik.

Vérehulló fecskefű

Neve a görög chelidón, azaz fecske szóból ered, mert a növény áprilistól egészen őszig virágzik, amíg a fecskék itt vannak. Évelő, sárga vagy narancspiros gyökértörzsű növény. 80 cm magas, levelei páratlanul szárnyaltan szeldeltek. 4 sziromlevele sárga színű, a szár csúcsán 2-8 virág ernyőt képez. A termés becőszerű tok. Bokros helyeken, kerítések és utak mellett, erdők szélén gyakori. Virágzáskor gyűjtik a föld feletti részeket a Chelidonii herba-t.
A növénynek sárga vagy narancspiros tejnedve van, ami 30 -féle alkaloidot tartalmaz.
Küls
őleg a tejnedvet szemölcsök kezelésére alkalmazzuk. A szemölcsre csepegtetve, néhány napi kezelés után pörk képződik, ami azután leválik a bőrről, a kezelést óvatosan végezzük!

A nagyon jó illatú és ízű ÁNIZS (Pimpinella anisum) görcsoldó, fertőtlenítő, antibakteriális hatású, segíti az emésztést.

Ánizs

Puffadás elleni, emésztés javító, görcsoldó, szélhajtó hatása miatt csecsemő teák alkotója is.

A szoptatás során is alkalmazható, serkenti az anyatejtermelést és az anyatejjel átjutva nyugtatja a babákat.

Az ánizs magját elrágva megszünteti a csuklást.

Köptető hatású, kellemes íze miatt szirupok alkotórésze is.

Fog és szájvizek ízesítője.

Jól ismert a görögöknél az Ouzo, a törököknél a raki, az ánizsból készült pálinka.

Külsőleg izommerevséget oldja, csökkenti az izmok és az Ízületek fájdalmát.

A BOROSTYÁN levelei örökzöldek, szögletesek, ősszel jelennek meg a virágok. Az erdőkben a fákra is felkúszik. Sok helyen szeretik a házakra vagy a kerítésekre felfuttatni.


A Hedera helix leveleiben találhatók a hatóanyagok: a szaponinok, a gyanta, a hederin. A hurutos köhögés szere, segíti a váladék felköhögését, köptető hatású szirupot (Prospan) készítenek belőle, amelyet már kisgyermekkortól (2 éves) is lehet alkalmazni.
A kozmetikai ipar is kedveli bőrpuhító, tisztító hatása miatt, narancsbőr esetén alkalmazzák .

A KERTI RUTA népies neve az irgalomfű, ami nevét onnan kapta, hogy a szenteltvizet a templomokban ennek a növénynek a gallyaival hintették szét.

Ruta graveolens homeopátia

A kártyásoknak is ismerős lehet, a treffet a rutáról mintázták. A görögök és a rómaiak az elfáradt szem védelmére alkalmazták és úgy tartották, hogy aki a rutát fogyasztja a jövőbe fog majd látni. Ez az 1 m magas, cserjeszerű növény, tojásszerű levelekkel a mediterrán vidékeken terem. Köhögéscsillapító, fejfájáscsillapító, gyulladáscsökkentő, izomgörcsoldó. A sok olvasás, a számítógép merev nézése, a túl sok TV nézés égő érzéshez, a szemek túlerőltetéséhez vezethet, a rutát a hagyományos orvoslásban, a gyógynövényterápiában és a homeopátiában is alkalmazzuk.

A homeopátiában a Ruta graveolenst még az izmok, ínak fájdalma, kötőszöveti gyengeség esetén alkalmazzuk. A túlerőltetésből eredő sérülések, húzódások szere, amikor a meleg és a mozgás javít a tüneteken.

PÁSZTORTÁSKA –paptarsoly, békalencse a káposztafélék családjába tartozik. Szántóföldeken, parlagokon, legelőkön terem, becőketermése fordított szívalakú.

Pásztortáska Capsella Bursa pastoris

 A virágai aprók, fehérek, négyszirmúak. A pásztorok mindig tartottak belőle a tarisznyájukban, mert jó vérzéscsillapító, sebösszehúzó. Menstruációs ciklusszabályozó, méhfal izomzatát összehúzza, fájdalomcsillapító a teája. Külsőleg sebek gyógyítására alkalmazhatjuk borogatás formájában, aranyér esetén ülőfürdőt, lemosó folyadékot készíthetünk belőle.

Az ÉDESKÖMÉNY jótékony hatását már az ókorban is ismerték.

Édeskömény Foeniculi vulgare

A görögök úgy tartották, hogy növeli az állóképességet, a római gladiátorok élénkítőszernek fogyasztották és a viadalok után édeskömény füzérrel ékesítették a győztest. Prométheusz az Olümposzon Héliosz szekeréről lopta el a tüzet, amit egy édeskömény szárába rejtve sikerült a földre juttatnia. Plinius szerint kitisztítja a tekintetet, hogy rácsodálkozhassunk a természet szépségeire.

Belsőleg magja étvágygerjesztő, görcsoldó, szélhajtó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő. Kisbabáknál szélgörcsre, haspuffadásra, mamáknak tejelválasztás serkentésére alkalmazható. Köhögésre, hörghurutra is kiváló. Gyökerét hasmenésre, bélfertőtlenítésre használjuk.

A tőlevelek hüvelye zöldségként fogyasztható, a magjait hús és halételek, a leveleket levesek, saláták, sajtok, halak ízesítésére alkalmazhatjuk, likőrt is készítenek belőle.

Az ORVOSI ZILIZ, a fehér mályva nedves területeken, árokpartokon terem.

Orvosi ziliz

A gyökere és a levele nyálkát tartalmaz, ami kiváló bevonószer száraz köhögés, légcsőhurut, rekedtség esetén. Gyomor és nyombélfekély, gyomorsav, gyomor és bélhurut esetén bevonja és nyugtatja a nyálkahártyát.

Külsőleg szájüregi gyulladások, íny és torokgyulladás esetén öblögetőszerként, szemgyulladás esetén szemborogatásként alkalmazhatjuk.

A KÖVIRÓZSA örökzöld, pozsgás növény, a legenda szerint Jupiter, a villám Istene megvédte azt a házat, aminek a tetején a kövirózsa termett, innen ered a mennykővirág, égdörgőfű elnevezés is.

Kövirózsa

A latin elnevezése a Sempervivum örökké élőt jelent. Nagyon igénytelen növény, sok faja ismert, bárhol megterem, akár még a háztetőkön, kerítéseken, sziklakertekben is. Virágaik sárga, rózsaszínű, piros vagy fehér színűek, csillag alakúak.

A népgyógyászat a Sempervivum tectorumot használja, a friss préslevet fülbe csepegtetve a fájdalmat csillapítja. Alkalmazható égésekre, sebekre, rovarcsípésekre, szemölcsök kezelésére. A kozmetika a Szeplők, májfoltok halványítására használja.

KAMILLA  Az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövényünk. Latin név: Matricaria chamomilla.

Kamilla

A Fészkesvirágzatúak /Compositae/ családjába tartozik. A szikes talajt kedveli a legjobban. Mezőkön, útszéleken fordul elő.

Hatása: a forrázással készült tea görcsoldó, nyugtató, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztést serkentő

Külsőleg: toroköblítő, gyulladáscsökkentő, felfekvésre, égésre, sebgyógyító

Homeopátiában:

Ingerlékenység, nyűgös, sírós kisgyerek, ha felveszik és cipelik az javít a tüneteken.

Láz esetén csak az egyik arcfél piros, a másik sápadt.

Fájdalommal szemben túlérzékeny. Kínzó fájdalom a fogakban.

Görcsös hasmenés, a széklet híg, zöldes, záptojásszagú.

 KÖRÖMVIRÁG az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógynövény, külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk.

Körömvirág

Szappan, kenőcs, lemosó, kúp, borogatás egyaránt készülhet belőle. a kipirosodott, gyulladt bőr csillapítására, visszértágulatok, sebek kezelésére alkalmazhatjuk. Belsőleg teaként gyulladás csillapító, a virágait salátában fogyaszthatjuk, fűszerként megszínesíti ételeinket.

 CSIPKEBOGYÓ természetes C-vitamin forrás, A, B, K és P vitamint, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Csipkebogyó tea BioextraCsipkebogyó
Megfázásnál, influenzánál a belőle készült csipkebogyó szörppel, hecsedli lekvárral, teával erősíthetjük a szervezetünket. Felfázásnál, hólyaghurutnál kombináljuk tőzegáfonya teával.
Nem gondolnánk, de magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén is alkalmazhatjuk a csipkebogyót szörp vagy tea formájában.
Külsőleg sebgyógyító, ránctalanító, hidratáló és feszesítő kenőcs készíthető a csipkebogyóból.

A mitológiában amikor Plútó szerelmet vallott Mentha nimfának, Plútó felesége Perszephoné őrült féltékenységében megölte a nimfát és porait a földbe szórta. Plútó nem tudta feléleszteni kedvesét, de növényt alkotott belőle, ami bódító illatával hódít azóta is.

Borsmentalevél

A MENTÁT már az ókorban is termesztették, az ünnepi lakomák elengedhetetlen kelléke volt, fejüket mentakoszorúval díszítették, a mentaágakból asztaldíszeket készítettek. A szerencse szimbólumának tekintették. A görögök a fürdővizet illatosították a mentával és parfümöt készítettek belőle.

Sokoldalú a felhasználása fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, emésztést segítő, puffadást gátló, görcsoldó, epeműködést serkentő. Alkalmazhatjuk megfázás, emésztési zavarok, hányinger, fáradtság esetén.
Küls
őleg szájüreg és torokfertőtlenítők, fogkrémek, szájvizek, hintőporok, rázókeverékek, kenőcsök, orrkenőcsök alkotórésze. Bedörzsölő fejfájás, reuma esetén.
7 éves kor alatti gyermekeknél nem alkalmazható.

A HOMOKTÖVIS az egyik legnagyobb C vitaminforrás, A, B, D, E, F, K vitamint is tartalmaz álbogyó termése. A homokos, a folyó menti valamint a patakhordalékos talajt kedveli.

Homoktövis
Az immunrendszert erősíti, véd a megfázástól, a betegségektől.
Fertőző betegségek, műtétek után a minél előbbi gyógyulást segíti. Késlelteti az öregedést, megakadályozza az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet.

Fogyasztható nyersen és készíthető belőle üdítőital, lekvár, szörp, befőtt, bor, likőr.

Külsőleg hidegen sajtolt zsíros olaja a nehezen gyógyuló sebek, égési és sugárkezelések utáni sérülések, fekélyek kezelésére alkalmazható.

VADGESZTENYE

Sokoldalú a felhasználása, a népgyógyászatban, a homeopátiában és a Bach virágterápiában egyaránt használjuk.

Vadgesztenye

Latin neve:A esculus hippocastanum

30-35 méter magasra növő lombhullató fa. Őshazája Elő-Ázsia, Balkán félsziget. Gyógyászati célra a magját, a levelét, a virágát és a kérgét használják. Eszcint, szaponint, cseranyagokat tartalmaz.

A babona szerint, ha a zsebünkben hordjuk megvéd a betegségektől.

A homeopátiában aranyér esetén használjuk, ha a végbél száraz, viszket, szúr. Székrekedés, felfúvódás és görcsök jellemzőek. Hátfájás kíséri, ami melegtől, állva vagy járkálástól romlik.

A visszerek bíborszínűek, duzzadt, tűszúrásszerű fájdalom a lábban.

A népgyógyászatben visszérre, aranyérre, fáradt, sajgó lábakra, lábszárfekélyre, gyulladásgátlásra használjuk. A szépségiparban is használják bársonyossá, puhává teszi a bőrt, fényvédő krémeket is állítanak elő belőle.

Bach virágterápiában/Fehér vadgesztenye/ alvászavar esetén, mert túl aktív az elméje, még éjszaka is a tennivalókon jár az esze. Állandóan aggódik, feszült, stresszes, kimerült. Fáj a feje, gyakran van emésztési problémája.

Vadgesztenyerügy pedig azoknak az embereknek jók, akik nem tanulnak a saját hibájukból, ugyanazt a hibát többször is elkövetik

 FODORMENTA (zöld menta, kerti menta) termesztett gyógynövényünk. Mentol tartalmú illóolaja oldja az emésztőrendszer görcsét, javítja az étvágyat, csökkenti a hányingert, légzésjavító.
Kellemes íze miatt friss leveleit limonádé ízesítésére is használhatjuk..

Külsőleg a fodormenta forrázatát reumatikus megbetegedések, ízületi és izomfájdalmak esetén alkalmazzuk.
Torok és száj öblögetésére forrázatát, bőrviszketésre rovar- csípésre, friss összemorzsolt leveleit használjuk.
2 maroknyi leveléből frissítő fürdőt készíthetünk.
Leveléből készült forrázatát az arcbőr tisztítására is alkalmazhatjuk.

KAKUKKFŰ egyike a legrégebben alkalmazott GYÓGY- és FŰSZERNÖVÉNYEKNEK.

Kakukkfű
Vad, mezei és termesztett változatban fordul elő. Vadkakukkfű, démutka, kerti kakukkfű, pecsenyefű, balzsamfű, tömjénfű, vadzsombor a népies nevei. Virágai rózsaszínűek vagy fehérek.

Megfázás,köhögés, hörghurut esetén alkalmazhatjuk tea, szirup formájában. Antibakteriális, fertőtlenítő, hurutoldó, köptető, immunrendszer erősítő hatásának köszönhetően sok teakeverék alkotórésze.
Vizelethajtó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő.

KÜLSŐLEG forrázatát sebek, sérülések, rovarcsípések esetén alkalmazzuk.
Arc- és homloküreg gyulladás kezelésére készíthetünk kakukkfüves GŐZÖLÉST is.
Forrázatából készítsünk ÜLŐFÜRDŐT felfázás, hólyaggyulladás, petefészek és prosztatagyulladás esetén.

ILLÓOLAJA emésztési zavarok esetén kitűnő görcsoldó. Idegerősítő és javítja a koncentrálóképességet.

FŰSZERNÖVÉNYKÉNT húsokat, gombákat,halételeket, zöldségeket ízesíthetünk vele, az emésztést is segíti, étvágyjavító.

Várandósság alatt és pajzsmirigy betegségben ellenjavallt!

Az ORVOSI PEMETEFÜVET a köhögéssel járó légúti megbetegedésekben, étvágytalanság, puffadással kísért emésztési rendellenességek kezelésére, vércukorszint és vérnyomás csökkentésére alkalmazzuk.

Orvosi Pemetefű

Az olthatatlan tudásszomjjal megáldott gyógyszerész Réthy Béla a Budapesti Gyógyszerészeti Egyetem laborjában kísérletezte ki még az 1800-as évek végén  a PEMETEFŰ cukorka összetételét, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend. Bár maga a pemetefű keserűanyag tartalmánál fogva igen keserű, de a hozzáadott egyéb gyógynövényeknek, így a kamillának, a szagosműgének, a lándzsás útifűnek, a kőhársnak köszönhetően kellemes ízű cukorka vált belőle.

Az orvosi pemetefű (Marrubium vulgare) több kontinensen előforduló, 30-60 cm magas, évelő lágyszárú növény, amelynek virágzás előtt vagy virágzáskor gyűjtött föld feletti hajtását alkalmazzuk a gyógyászatban.

Étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása keserűanyag-tartalmával függ össze.

Túladagolva hashajtó, a menstruációs ciklust megváltoztató és vetélést okozó hatását figyelték meg, emiatt várandósság és szoptatás ideje alatti nagy dózisú alkalmazása nem javasolt.

 

 

Adagolás és alkalmazás tekintetében kérjen tanácsot gyógyszerészeinktől és asszisztenseinktől!

Facebook

OLDALTÉRKÉP