Glutén-, laktózérzékenység, cukorbetegség

A civilizáció, a táplálkozási szokások folytonos változása, a stressz, a rohanó életmód számos betegséget hozott magával. A cukorbetegek, a glutén és a laktózérzékenyek száma évről évre nő. Sokszor már hónapok, évek is eltelnek mire ezek a betegségek felismerésre kerülnek, hiszen a puffadás, a görcsök és más egyéb tünetek számos más betegség következményei is lehetnek. A diagnosztizálás után a megfelelő táplálkozás, a diéta betartása elengedhetetlen, hogy a további állapotromlást megakadályozzuk.

A gluténérzékenység során a glutént tartalmazó táplálékokat elhagyni szükséges a táplálékból. Aki a gluténre érzékeny, annak gluténmentes diétát szükséges folytatni.

Glutént a búza, a rozs, az árpa és a zab fehérjéi tartalmaznak. Az erre érzékeny személyeknél a glutén hatására a vékonybél-nyálkahártya sejtjei elpusztulnak és a bélbolyhok ellaposodnak. Minden olyan táplálék amely tartalmazza a felsorolt gabonaféleségek bármelyikét az érzékeny egyénekben kiváltja, folyamatos adása esetén fenntartja ezt a betegséget.

Gluténmentes ételek a kukorica, a köles, a hajdina.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják a KÖLEST, amit Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztettek. A perjefélék családjába és a kölesfélék alcsaládjába tartozik.
Sokfelé még él a hagyomány, hogy a menyasszony cipőjébe az esküvő napján kölest szórnak, hogy szorgos háziasszony legyen belőle.
Ez az élénkzöld színű, a fűhöz hasonlító növény a humuszban gazdag talajt és a meleget kedveli.
Immunrendszert serkenti, sokféle ásványi anyagot tartalmaz, magnéziumot, nátriumot, mangánt, foszfort, vasat. Kovasavat, E vitamint és B vitaminokat is tartalmaz, ami a haj, a bőr, a köröm, a fogak, a szem egészségének fenntartásához szükségesek.
Csökkenti a koleszterin és a trigliceridszintet.
Lúgosít és prebiotikus hatása is van.
Elűzi a rossz hangulatot.
Fogyaszthatjuk a kölest kásaként, kenyérként, köretként, pudingként, tortaként.
Hetente legalább egyszer érdemes lenne fogyasztani. Még a nem gluténérzékenyeknek is.

Köles

A HAJDINA népies nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik.
Őshazája Ázsia,Európába a középkorban került.
Magas rosttartalma miatt a székrekedés kezelésére is alkalmazhatjuk. Kálciumot,magnéziumot,káliumot,E vitamint, B vitaminokat tartalmaz.
Alacsony a nátrium tartalma,ezért magas vérnyomásos beteg diétájába is beilleszthető.
Nagy mennyiségű rutint tartalmaz,ami a hajszálerek falát erősíti,gátolja vérrög képződést.
A hántolt hajdinaszemeket köretként és levesbetétként használhatjuk.
A lisztből kenyeret, spagettit, tésztát készíthetünk.

 

hajdina

 

A laktóz a tejcukor, amit a vékonybélben a laktáz nevű enzim bont le emészthető részekre. Az enzim hiányában lép fel a tejcukor érzékenység, vagy laktóz intolerancia. Laktózérzékenység esetén a tejcukor nem kerül emésztésre, megbontva a vízfelszívódás egyensúlyát és hasmenést okoz.

A vastagbélben az erjedő tejcukor felfúvódást, puffadást, görcsöket és szeleket okoz és tovább fokozza a hasmenést.
A tejcukor lebontására alkalmas laktáz enzim szintje az életkor haladtával egyre csökken. Ezért jellemző az, hogy a laktóz intolerancia , a tejcukor érzékenység felnőttkorban jelentkezik
Az örökletes laktóz intolerancia nagyon ritkán fordul elő.

Laktóz intolerancia tünetei:
A tejfogyasztást követő laza, hasmenéses széklet, émelygés, hányinger, puffadás és hasi fájdalom jelentkezik.

 

Ma Magyarországon 1,5 millió cukorbeteg él, ez a szám évről évre növekszik. Sokáig rejtve marad a betegség és már csak akkor derül ki, amikor már a szövődmények is megjelennek.

MIK A TÜNETEK? Állandó szomjúság, nagy mennyiségű folyadékfogyasztás, megnövekedett vizeletmennyiség, jó étvágy mellett fogyás, hányinger, hányás, homályos látás, végtagzsibbadás, nehezen gyógyuló sebek, bőrviszketés.

Cukorbetegség szövődményei:

Diabeteses retinopathia /látásromlás/
Diabeteses neuropathia: idegi károsodás: /végtagzsibbadás, izomremegés, érzéskiesés/
Diabeteses nephropathia: veseműködés zavara

A gyógyszerek és egyéb termékek is gyakran tartalmaznak laktózt, cukrot, a megfelelő termék kiválasztásához kérjen tanácsot gyógyszerészeinktől. A Simon patika honlapján és a Simon Webpatikában igyekeztünk összegyűjteni, hogy mely termékeket alkalmazhatják a glutén  vagy a laktózérzékenyek és a cukorbetegek.

 

Facebook

OLDALTÉRKÉP