Menstruáció görcs, fájdalom, ingerlékenység

A menstruáció a latin menses (hónap) szóból származik. Sokan nem szívesen gondolnak a „nehéz napokra” , pedig egy nő életében rengeteg ilyen nap van, hiszen egyre korábban már 11-12 éves korban érnek a lányok és sokáig 50 éves korukig, egészen a klimaxig folytatódik ez a folyamat.

A menstruációs ciklus általában 28 napos, a vérzés fokozatosan kezdődik, majd múlik el, de hirtelen is jelentkezhet és van akinél az utolsó 1-2 napon több a váladék. A vérzés mennyisége egyénenként változó, és az élet folyamán is változhat. A 4-5 napig tartó menstruációs vérzés átlagosnak tekinthető. Az utazás, a stressz, a fogyókúra, a sportolás és a túl erős fizikai aktivitás hatással lehet a vérzés mennyiségére és a menstruációs ciklus hosszára.

A menstruáció kezdetekor sokan enyhe görcsöket, fájdalmat éreznek az alhasban. Ezt a méh izmainak összehúzódásai okozzák, melyek elősegítik a méhnyálkahártya leválását és kilökődését.

 

A gyógyszerek közül a simaizom görcsoldók segítenek

Gluténmentes görcsoldó

Drotaverin hatóanyagot tartalmaznak: NO-SPA, NO-SPA FORTE tabletta, 

Algoflex M tabletta ( görcsoldó mellett Ibuprofen- fájdalomcsillapítót is tartalmaz)

Ellenjavallat: súlyos máj, vese elégtelenség esetén nem alkalmazhatóak.

Hioszcin -butilbromid hatóanyagot tartalmaz a Buscopan és a Buscopan forte filmtabletta.

Buscopan buscopan Forte filmtabletta

A Buscopan és a Buscopan forte tabletta simaizom-görcsoldó hatású gyógyszerek csoportjába tartozik, ami görcsös hasi fájdalmak, epeúti görcsök és bántalmak, az epehólyag telődési és ürülési mechanizmusának zavara, valamint a húgy-ivarszervi görcsök, illetve a tápcsatorna simaizomzatának görcse (pl. az ún. irritábilis bél-szindróma görcsös tünetei) enyhítésére szolgál.Buscopan tablettaBuscopan Forte tabletta

 

Homeopátiás komplex szerek is segítséget nyújtanak a sokszor elviselhetetlen napokon:

A serdülőkorban a menstruációs ciklus zavarai esetén a HORMEEL homeopátiás belsőleges oldatos cseppek segíthetnek. Sok összetevőjéből néhány nagy női szert kiragadva, Pulsatilla, vágyik a gyengédségre, könnyen elsírja magát, Strychnos ignatti sokszor ingerlékeny, hisztis, Cyclamen és Sepia a menstruációs ciklus során fellépő hormonális változásokra. A menstruációt sokszor kíséri alvászavar a Cypripedium segít ilyenkor. Az összetevők egymás hatását erősítik.

Hormeel csepp homeopátia ciklus zavar

SPASCUPREEL tabletta a menstruáció előtti, alatti görcsök, puffadás,de más gyomor, bél, epehólyag, húgyúti, izom görcsök esetén természetes gyógymódot kínál a szervezet öngyógyító erőinek serkentése révén. Az összetevők közül a Chamomilla a nyilalló , elviselhetetlen fájdalom, a görcs, a Colocynthis a fájdalmas menstruáció, az epe, a gyomor, a bél görcsei, a Veratrum album a görcsös, zsibbadásszerű fájdalom, az Aconit a szorongás, a gyomorideg szerei, amelyek egymás hatását erősítve hatnak.

Spascupreel tabletta homeopátia

 Mastodynon csepp

Mastodynon csepp

Simon Webpatika

A homeopátiás hagyománynak megfelelően alkalmazható nőknél menstruációs zavarok, menstruációt megelőző tünetegyüttes (melynek leggyakoribb tünetei az emlőfájdalom, végtagok duzzanata, fejfájás, hangulati zavarok, úgymint idegesség, ingerlékenység), időszakos emlőfájdalom és mellfeszülés.

Sokszor a menstruáció alatt olyan erős fájdalmak jelentkeznek, hogy még az iskolába vagy a munkahelyére sem tud bemenni. A homeopátiás golyócskák gyors segítséget jelenthetnek.
MAGNESIUM PHOSPHORICUM olyan fájdalmak, görcsök esetén, amikor a meleg borogatás vagy a meleg párna hasra helyezése javít a tüneteken. Javasoljuk a Schüssler No7 alkalmazását ún. forró hetes formájában.

Magnesium phosphoricum D6 Schüssler só Nr 7

Homeopátiás gyógyszerek a görcsök, a fájdalom, az érzelmi viharok elviseléséhez:

Sok nő akkor érzi jól magát, ha ilyenkor előregörnyed, még a lábait is felhúzza –COLOCYNTHIS golyó segít.

Colocynthis homeopátiaColocynthis C9 görcs

DIOSCOREA segít, ha magát hátrafeszítve javul a fájdalom, enyhül a görcs.

Dioscorea villosa homeopátiaDioscorea C9 menszesz görcs
Ha a görcsös fájdalmat hátfájás is kíséri alkalmazzuk a CALCIUM CARBONICUM golyócskát.

Calcium carbonicum homeo

Calcium carbonicum C15
Nemcsak görcsöl, de még rendkívül ingerlékeny és nyugtalan is CHAMOMILLA vulgaris homeopátiás szerre van szüksége.

Chamomilla homeopátiaChamomilla vulgaris C12 DHU Peithner

CACTUS  grandiflorus a fájdalom olyan erős,mintha egy vasmarok szorítaná.

CactusCactus grandiflorus görcs
CARBO VEGETABILIS ájulásig fokozódó fájdalmak,görcsök esetén segít.

Carbo vegetabilis homeopátiaCarbo vegetabilis C12
Sokszor a has is nagyon felpuffad a fájdalom mellett LYCOPODIUM Clavatum golyócska segít.

Lycopodium clavatumLycopodium clavatum C9 menszesz görcs
Hányinger, hányás, ájulás hajlam is jelentkezik VERATRUM ALBUM segít.

Veratrum album homeopátiaVeratrum album C9
Sok nő ilyenkor nagyon érzékeny, sírós, a friss levegő javít a tünetein PULSATILLA homeopátiás szerre van szüksége.

PulsatillaPulsatilla pratensis C9 ingerlékenység, sírósság
Általában C9- C15-C30 potenciában erős fájdalom esetén 10-15 percenként 5 golyó 4-5 alkalommal. Enyhébb panaszok esetén ritkábban, ahogy a tünetek javulnak az adagolást ritkítsuk.

 

Meleg- hideg terápiás párna szintén jól alkalmazható a fájdalmak, görcsök idején.

Használata: A párnát max. 80 fokos meleg vízbe 5 percig, vagy a mikrohullámú sütőbe 1 percig, majd a hasra, derékra helyezni.

Master Aid Sport Hideg-meleg

 

 

Gyógynövények a menstruációs panaszok kezelésében: 

 

Barátcserje a Verbénafélék családjába tartozó Dél-Európában honos, hazánkban meleg helyekre, kertekbe telepíthető cserje.

Vitex agnus castus

Menstruációs ciklus zavarai, akár már 2 héttel a menstruáció előtt jelentkező ún. premenstruációs szindróma -mellfeszülés, mellfájdalom, duzzanat, fejfájás, idegesség, ingerlékenység, feszültség, hangulati ingadozás, alvászavar esetén alkalmazhatjuk.

Boszy barátcserje tea

Nőgyógyászati panaszok kezelésében alkalmazzák. A menstruációt megelőző és a menopauzával együtt járó kellemetlen tünetek terápiájában egyaránt hatásosnak bizonyult. Évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására. Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra, manapság a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják.

Barátcserje filteres 20x

Simon Webpatika

 

Gyógyszer is készül belőle, amelyet kúraszerűen 3 hónapig érdemes szedni.

PreMens filmtabletta hatóanyaga a barátcserje (Vitex agnus castus) gyümölcsének standard módon előállított kivonata. A standardizálással ennek a növényi hatóanyagot tartalmazó gyógyszernek az állandó minőségét kívánták elérni.

Premens tabletta menstruáció

A barátcserje termése mérsékli a menstruáció előtti panaszokat, az úgynevezett premenstruációs szindróma tüneteit.

A PreMens filmtablettát ezek alapján a menstruáció előtti időszakban kell alkalmazni, hisz ezek a panaszok a menstruáció előtt akár két héttel is elkezdődhetnek és csak a vérzés kezdetén tűnnek el. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek megnehezítik a mindennapi munkát, és amelyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.

Felnőttek részére: A javasolt adag naponta egy tabletta, amit étkezéstől függetlenül, a napnak mindig ugyanabban a szakában kevés folyadékkal, elsősorban vízzel célszerű bevenni.

A kezelés tartama legalább 3 hónap.

A készítményt olyan nők is szedhetik, kik hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szednek, ugyanakkor a menstruációval kapcsolatban panaszaik vannak.

A készítmény vese és/vagy máj károsodott betegeknél történő alkalmazásra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért alkalmazása nem ajánlott.

Vitex agnus castus (barátcserje) termésével vagy a filmtabletta bármely összetevőjével szembeni ismert túlérzékenység, szoptatás, terhesség alatt nem alkalmazható.

 

A gyógynövényterápiás és a homeopátiás hatás megegyezik, a Vitex Agnus Castus homeopátiás gyógyszert a premenstruációs szindróma esetén jelentkező mellfeszülés, fájdalom és az idegrendszeri tünetek, az ingerlékenység, idegesség, feszültség esetén alkalmazhatjuk. Ezeket a tüneteket gyakran kíséri herpesz és ekcéma is.

Vitex agnus castus homeopátia

 

Görcsökkel járó menstruáció enyhítésére gyógynövények: cickafark, kamilla, citromfű, körömvirág, orbáncfű, pásztortáska, palástfű (naponta több csészényi elfogyasztása javasolt), rozmaring.

Cickafark:

Cickafarkfű Millefolii herbaCickafark Millefolium herba

 

Kamilla:

Kamilla virágzat NaturlandKamilla

 

Citromfű:

Herbária citromfű tea nyugtató, stressz idegességCitromfű

 

Körömvirág:

Herbária körömvirág tea gyulladásKörömvirág

 

Orbáncfű:

Orbáncfű Hypericum depresszióOrbáncfű Hypericum perforatum

 

Pásztortáska:

 

Pásztortáska  capsi Bursella pastoris sebgyógyító Mama gyógynövényeiPásztortáska Capsella Bursa pastoris

 

Holdciklus teakeverék 

Holdciklus teakeverék Ujvári Herba

Simon Webpatika

Női harmonizáló teakeverék, a nehéz időszakok, a menszesz előtti. alatti, utáni és a klimax tüneteinek enyhítésére.

A női szervezetben bekövetkező változásokhoz elengedhetetlenül szükséges gyógynövények, cickafark, kamilla, palástfű, pásztortáska, orbáncfű, citromfű, galagonya, körömvirág, bodzavirág találhatóak ebben a teakeverékben.

Herbária Lady Vitál teakeverék

 

Herbária Lady Vitál teakeverék

Simon Webpatika

A Lady Vital tea palástfű, páfrányfenyő, pásztortáska, apróbojtorján gyógynövényeket tartalmaz, amelyeknek összehúzó, vérzéscsillapító és agyi keringésjavító hatásuk van.

A tea hozzájárul / ajánlott – a 7 napnál tovább tartó menstruáció rövidítéséhez, befejezéséhez – elhúzódó havi vérzés és egyéb vérzések enyhítésére – méhen belüli eszközt viselő nőknek az utóvérezgetés csökkentésére – méhen belüli hormont viselőknek a vérzésmentesség eléréséhez.

Szülés utáni vérzés csökkentésére 1-2 hétig.

Helyi alkalmazás zúzódásra, ekcémára, égésre, műtétek utáni vérzések csökkentésére , hegképződés gyorsítására.

Herbária Lady ciklus teakeverék

Herbária Lady Ciklus teakeverék

Simon Webpatika

A serdülőkortól a változókorig azon nőknek javasolt, akiknek cikluszavara van.

A tea hozzájárul a cikluszavarok, menstruáció előtti lelki változások ( premenstruális szindróma ), ritka vérzés ( 2 hónapnál hosszabb ideig ) tartó vérzésszünet, kevés menstruáció, serdülőkori bő vérzés, késői nemi érés ( 16 éves korig még nincs vérzés ) meddőségek bizonyos formái, PCOS, változókori vérzéskimaradások problémáinak megoldásához.

Heves hasi görcsökre a következő teakeverék elkészítése javasolt: Cickafark, kamilla, palástfű, pásztortáska, orbáncfű 1 kávéskanálnyi mennyiségét jól összekeverni, ebből 1 evőkanálnyit 2,5 dl forrásban levő vízzel leönteni, lefedni, 10 percig állni hagyni, szűrni. Naponta 3-4 alkalommal javasolt.

Erős vérzéssel járó menstruáció esetén pásztortáska, cickafark, palástfű, kamilla, citromfű, árvacsalán, zsálya alkalmazható.

Naturland Menofit csepp

Naturland Menofit csepp

Simon Webpatika

A menstruációt közvetlenül megelőző napokban jelentkező és a menstruáció ideje alatti kellemetlen tünetek enyhítésére. Az összetevők enyhe görcsoldó, nyugtató, vizelethajtó és hányingert csökkentő hatását irodalmi adatok igazolják.
Gyermekeknek a készítmény szedése pubertáskortól javasolt.

 

Sokan valóban nehezen viselik el ezeket a napokat, már 1- 2 héttel a menszesz előtt ingerültek, sírósak , stresszesek lesznek, megfájdul a fejük.

Ez a PMS- PreMenstruatios Syndroma -menstruációt megelőző tünetegyüttes: a menstruációt megelőző egy-két hét alatt jelentkező testi és lelki tünetek összessége. Mellérzékenység, fejfájás, haspuffadás, szédülés, székrekedés, fokozott étvágy, izom- és ízületi fájdalmak, testsúlynövekedés jellemzi. Ezeken kívül ingerlékenység, idegesség, szorongás, feszültség, koncentrációs zavarok is jelentkeznek.

A Ligetszépe a PMS tüneteire gyakran alkalmazott gyógynövény, amely a benne található gamma-linolénsavnak köszönhetően fájdalom- és gyulladáscsökkentő.  3-4 hónapig tartó, kúraszerű szedése javasolt.

A gyógynövények közül a citromfű, a levendula, a komló, a macskagyökér, a golgotavirág, az orbáncfű segíthet.

Stressz, nyugtató gyógynövények

Idegesség, ingerlékenység esetén: cickafark, citromfű, komló, orbáncfű 2 kávéskanálnyi mennyiségét jól összekeverjük, 1/2 liter forrásban levő vízzel leöntjük, 5-10 percig lefedve állni hagyjuk, leszűrve kevés mézzel ízesítve fogyasztani menstruáció előtti héten.

A lehangoltság, a depresszió esetén: citromfű 2 kávéskanálnyi, orbáncfű 2 kávéskanálnyi mennyiségéből 1/2 liter forrásban levő vízzel leöntjük, 10 percig lefedve állni hagyjuk, szűrjük.

Gyógynövényeket tartalmazó komplex szerek a menstruáció előtti és alatti pszichés tünetek enyhítésére:

Sedacur Forte tabletta

Sedacur Forte 30x

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

Valeriana Relax kapszula 60db

Valeriana -Teva filmtabletta

Valeriana Teva 100 mg tabletta

 Jutavit Valeriana Harmony kapszula

Jutavit Valeriana Harmony kapszula

 Nervenpflege tabletta

Wörishofeni Nervenpflege stressz, nyugalom,alvás tabletta

Valeriana

Naturland Nyugtató tea alvás stressz idegességHerbária citromfű tea nyugtató, stressz idegességHerbária nyugtató teaPannonhalmi Vesperas tea alvásNyugtató tea keverék

Sedatif PC homeopátiás komplex - szopogató tabletta a szorongás, az ingerlékenység, az álmatlanság, a fáradtság, az érzelmi labilitás esetén ajánlott. Mindenkinek ajánlott: hiperaktív kisgyermekeknek, túlhajszolt, stresszes életet élő felnőtteknek, alvásproblémával küzdő felnőtteknek, idősebbeknek. Nem okoz függőséget.

Sedatif PC homeopátia Boiron stressz, nyugtató, altató

Összetevők: Aconitum napellus- szorongással járó izgatottság, Atropa belladonna- túlzott mértékű érzékenység fényre, hangokra, zajokra és ezekből eredő fejfájás, Calendula officinalis- enyhe görcsoldó, Chelidonium majus- nyugtató hatású, Abrus precatorius -túlhajszolt ember fejfájása, Viburnum opulus -nyugtató, görcsoldó.

Naponta 3 alkalommal 2 tabletta felnőtteknek, gyermekeknek 3 alkalommal 1 tabletta , alvászavar esetén az utolsó adagot este lefekvés előtt bevenni.

 

A Bach virágesszenciákból készült Bach Rescue készítmények segítségével könnyen átvészelhetjük még a legrosszabb helyzeteket is. A legegyszerűbb a pasztillák bevétele, a különböző ízű narancsos, citromos, vörösáfonyás, feketeribizlis közül mindenki ki tudja választani a neki kedvezőt. A spray, azért előnyös, mert 2 puff és már meg is van az adag, aki pedig a hagyományosat szereti a cseppeket vízzel vagy a nyelvre csepegtetve beveheti.

Bach Rescue

Adagolás és alkalmazás tekintetében kérjen tanácsot szakembereinktől!

A menstruációs ciklus könnyedebbé tételéhez való valamennyi készítmény kapható a Simon patikában és a Simon Webpatikában!

Facebook

OLDALTÉRKÉP