A Kamilla az év gyógynövénye 2016

2016-ban az év gyógynövénye a kamilla lett. Ez az a gyógynövény, amit mindenki ismer.

Latin neve a Matricaria recutita.
Az ókori rómaiak és a görögök is az egyik legjobb szernek tartották a görcsök, emésztési panaszok kezelésére. Lázcsillapítónak alkalmazták az egyiptomiak, akik a Napisten virágának tekintették.

Kamilla

 

Népies nevei székfű, orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, mesterfű, papvirág, perefűvirág, Szent-Iván pipitér, teafű.

Mindenhol megterem, vetésekben, utak mentén, iszapos és szikes talajokon is, hazánkban az Alföld szikes legelőin található nagy tömegben. Termesztik is.
Egyéves, bokros növésű, felálló szárú vagy szétterülő növény. Magassága 10-60 cm között változik.

Levelei 2-3 -szorosan szárnyaltak. Virágfészkei hosszú kocsányokon, laza bogokban állnak, virágzáskor a vacok kúp alakúra nyúlik, belseje üres, 12-18 fehér sugárszirom, és számos sárga hengeres korongvirág alkotja.
Áprilistól-júliusig virágzik.

Kamilla

A gyűjtés ideje akkor a legoptimálisabb, amikor a fészkek korongvirágai már sárgák, a fehér szirmok pedig vízszintesen állnak. A szárítás a leszedett virágokat egymás mellett kiterítve száraz, meleg helyen történik.

A gyógyászatban a virágzatát és az illóolaját alkalmazzuk.

Kamillaviirág Matricaria chamomilla flos

Főbb hatóanyagai: illóolaj- bizabolol és származékai, kamazulén valamint nyálkaanyagok és flavonoidok.

A kamazulén adja az illóolaj kék színét.
A bizabolol és származékai felelősek a gyulladáscsökkentő hatásért és a sárga flavonoidok, főként az apigenin felelős a görcsoldó hatásért.

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, antimikrobiális és sebsarjadzást elősegítő hatású.

 

Felhasználás:

A virágzatot és a belőle készült kivonatokat a gyomor és a bél megbetegedései, gyomornyálkahurut, gyomorégés, hasmenés és bélfertőzések esetén belsőleg teának elkészítve alkalmazhatjuk. Az emésztőrendszerben csökkenti a gyulladást, oldja a görcsöket – menstruációs görcsökre már az ókori görögök és rómaiak is alkalmazták.
A felső légutak gyulladásos folyamatainak kezelésére gyógyteának elkészítve vagy inhalálásra, míg a száj és fog gyulladásai esetén öblögetőként elkészítve használhatjuk.

Külsőleg kenőcsök hatóanyagaként nehezen gyógyuló sebek,fekélyek, ekcémák, pikkelysömör, horzsolások, bőrgyulladás, ízületi és reumatikus bántalmak kezelésére alkalmazzuk. Szemgyulladás, arcüreggyulladás esetén borogatásként használhatjuk.

Az illóolajat mozgásszervi és bőrbetegségek, nőgyógyászati problémák, aranyér elleni gyulladáscsökkentő hatású készítményekben alkalmazzuk.

 

Belsőleg teaként – nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, emésztést serkentő, fertőtlenítő, ízjavító, szomjoltó, salaktalanítás, megfázás és köhögés, felfázás, altató teakeverékek alkotója.

Kamillavirág tea Bioextra Chamomilla flos

Külsőleg: szemborogatás, toroköblítés, lemosás, gyógyfürdő, inhalálás, gyógyfüves álompárna alkotójaként alkalmazhatjuk. Hasi görcsöknél meleg borogatás, gombás bőrbetegségek esetén hintőpor, pattanások, zsíros bőr esetén kamillás lemosó készül belőle.

Facebook

OLDALTÉRKÉP