Korpa megelőzés, kezelés

A korpát a Malassezia nevű élesztő gomba okozza, amely a hajas fejbőrön telepszik meg, és a hajhagymák által termelt, olajos váladékkal, faggyúval táplálkozik, az elhalt hámsejtek fokozottan elhalnak, felhalmozódnak és leválnak a fejbőrről.

Két formáját különböztethetjük meg, a zsíros korpánál zsíros és sárgás pikkelyek képződnek a fejbőrön, melyek megtapadnak.

A száraz korpánál fehér és száraz hámlás jelentkezik a fejbőrön, ami onnan lehullik.

A korpa tünetei a viszketés, a pirosodás, valamint a zsíros vagy száraz fejbőr.

Korpa akkor keletkezik, amikor a fejbőr sejtmegújító folyamata lerövidül, melynek következtében a szaruréteget képező bőrsejtek rohamos gyorsasággal hullani kezdenek, látható pikkelyként, hámlásként jelentkeznek.

A korpa kialakulásában szerepet játszhat genetikai hajlam, stressz, hormonális változások vagy allergia is. Fiatal korban és férfiaknál gyakrabban figyelhető meg.

A korpa nem fertőző betegség, a Malassezia nevű gomba váltja ki, ez okozza a fejbőr irritációját, a viszketést és kisebb gyulladásokat. A hámlást okozhatja a száraz bőr, de az irritált olajos, zsíros fejbőr is.

Különböző hatóanyagú samponok alkalmasak a korpás fejbőr kezelésére, kátrányos, kénes, szelénium dioxidot, piroctone olaminot tartalmazó. Ha túl sokáig használ egyféle sampont, akkor elveszítheti a hatását. Célszerű 2-3 különböző hatóanyagú samponokat időnként kombinálni. A sampont a fejbőrbe kell masszírozni, hogy a benne lévő hatóanyagok be tudjanak a fejbőrbe szívódni. .

Kátrány alapú sampon

Szulfokoll kátrányos kénsampon

Szulfokoll kátrány sampon zsíros, korpa haj pszoriázis

zsíros, korpás és normál haj mosására alkalmas. Pikkelysömörös fejbőr ápolására is használható. Rendszeres használata esetén csökkenti a korpásodást és a zsírosodást, mérsékli a fejbőr viszketését. Lassítja a hámsejtek életciklusát, segíti az elhalt hámsejtek leválását.

 

Kénes sampon

Detergens sulfuratum és Kénes sampon Naturland

Naturland kénes sampon korpa zsíros haj

A hajas fejbőr szeborreája (a faggyúmirigyek fokozott működésén alapuló kórfolyamata) esetén alkalmazható. A készítmény hatóanyaga enyhe fertőtlenítő (dezinficiáló) és a kórokozók elszaporodását gátló antimikróbás) hatású. A bőr felső rétegében levő keratinnal reakcióba lépve fejti ki hámlasztó hatását

A hajat samponnal és vízzel le kell mosni, majd 2-3 babszemnyi mennyiséget eldörzsölve, meleg vízzel kell a hajon dús habot képezni! Kb. 5 perc várakozás és vizes öblítés után a kezelést meg kell ismételni! Végül a hajat vízzel gondosan le kell öblíteni.

A kezelést két héten át hetenként kétszer, ezt követően hetenként vagy 10 naponként szükséges végezni.

Szulfokoll kénsampon

Szulfokoll kén sampon zsíros, korpa haj

Hatásosan alkalmazható erősen zsíros, korpás haj ápolására. Pikkelysömörös fejbőr kezelésére is alkalmas. Rendszeres használata esetén csökkenti a korpásodást és a zsírosodást.

Kellemes illatú, bőr- és hajkímélő magyar termék.

Használata: A megnedvesített hajra vigye fel a hígítatlan sampont, dörzsölje el a hajas fejbőr egész területén, képezzen habot. Hagyja a fejbőrön 2-3 percig, majd öblítse le, ismételje meg még kétszer és végül bő meleg vízzel öblítse ki.

 

Szelénium diszulfid tartalmú sampon

Selsun Blue sampon

Selsun Blue sampon korpa haj

Csökkenti a korpát és a korpásodás okozta viszketést.

A zaklatott életstílus, stressz, zsíros haj, kiegyensúlyozatlan, száraz fejbőrt eredményezhetnek, látható korpásodással, pikkelyekkel.

A Selsun Blue optimális pH értékű, tápláló sampon, mely egyszerre gondozza a hajat és a fejbőrt, és egyben enyhíti a korpásodás okozta viszketést.

A Selsun Blue segít fenntartani a fejbőr számára optimális egyensúlyt, csökkenti a korpásodás jelentkezését. A tisztító és kondicionáló összetevők tökéletes párosítása révén táplálva ápolja a fejbőrt.

A Selsun Blue sampon csökkenti a korpát és csökkenti a korpásodás okozta viszketést. Így haja fényes és sima marad és egészségesebbnek tűnik akár már az első használat után.Bizonyított hatékonyság.
Használati utasítás:Alaposan rázza fel a sampont használat előtt. Kis mennyiséget vigyen fel a nedves hajra. Gyengéden masszírozza addig, amíg habzani kezd. Öblítse le jól a haját. Alkalmazza még egyszer a készítményt, majd öblítse le a haját újra. Hetente két – három alkalommal használja.

Figyelmeztetések: Szelén diszulfidot tartalmaz. Vigyázzon, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe vagy sérült bőrre. Abban az esetben, ha a készítmény a szemébe került, azonnal öblítse ki a szemét. Kerülje a készítmény érintkezését ékszerekkel. Festett, dauerolt vagy egyenesített haj esetén – ne használja a sampont 2 nappal az eljárások előtt és után. Ne alkalmazza gyermekeken. Gyermekektől elzárva tartandó!

 

Vichy Dercos korpásodás elleni samponok, zsíros, száraz és érzékeny fejbőrűeknek nyújtanak megoldást a korpa elleni küzdelemben.

Vichy Dercos sampon korpa, zsíros, száraz, érzékeny fejbőr

 

Vichy Dercos korpásodás elleni sampon zsíros hajra

Vichy Dercos sampon zsíros korpa haj

A Szelén -diszulfid olyan természetes hatóanyag, amelynek hatékonysága bőrgyógyászok által klinikailag elismert. Még a legmakacsabb korpát is segít megszüntetni. Segít fenntartani a mikrobiom egyensúlyát.
A fejbőr megőrzi egyensúlyát: a korpa csökken, és a pikkelyesedés korlátozódik.
Már első használattól hat a tartós korpa ellen.
A készítmény használatának abbahagyása után a korpa kiújulása elleni hatás akár 6 hétig fennmaradhat.
A viszketés enyhülhet már az első használat után.
Ajánlott használat: legalább 4 héten át.

A mentalevél illata a frissesség érzetét adja minden használat során. Több egy hagyományos samponnál. A hajat puhává, kezelhetővé és ragyogóvá varázsolja.

 

Vichy Dercos korpásodás elleni sampon száraz hajra

Vichy Dercos  sampon korpa haj száraz

A Szelén- diszulfid olyan természetes hatóanyag, amelynek hatékonysága bőrgyógyászok által klinikailag elismert. Még a legmakacsabb korpát is segít megszüntetni. Segít fenntartani a mikrobiom egyensúlyát.
A fejbőr megőrzi egyensúlyát: a korpa csökken, és a pikkelyesedés korlátozódik.
Már első használattól hat a tartós korpa ellen.
A készítmény használatának abbahagyása után a korpa kiújulása elleni hatás akár 6 hétig fennmaradhat.
A viszketés enyhülhet már az első használat után.
A korpásodás csökkenhet.

A mentalevél illata a frissesség érzetét adja minden használat során. Több egy hagyományos samponnál. A hajat puhává, kezelhetővé és ragyogóvá varázsolja.

A piroctone olamine a bőrgyógyászok által elismert korpa elleni aktív hatóanyag, ami kettős hatással rendelkezik. Egyrészt segít megakadályozni a malassezia gomba terjedését, másrészt segít szabályozni az epidermisz pikkelyesedését.

Vichy Dercos korpásodás elleni sampon érzékeny bőrre

Vichy Dercos sampon korpa haj érzékeny

szulfátmentes formulája kíméletesen mossa a hajat és a fejbőrt, valamint ragyogást és puhaságot biztosít a hajnak.


A bisabolol olyan aktív hatóanyag, amely a kamillavirág természetes alkotóeleme, és nyugtató tulajdonságairól híres. A fejbőr megőrizheti egyensúlyát: a korpa enyhül, és a fejbőr megnyugszik.
Már első használatkor fellép a tartós korpa ellen.
Már első használatkor nyugtatja a fejbőrt.
A készítmény használatának abbahagyása után a korpa kiújulása elleni hatás akár 6 hétig fennmaradhat.

Parabén mentes, színezékmentes, szulfátmentes és hipoallergén. Ezt a kíméletes formulát kifejezetten érzékeny fejbőrre fejlesztették ki.

Ajánlott használat: legalább 4 héten át.

 

Eucerin DermoCapillare samponok száraz és zsíros korpa esetén jelentenek segítséget.

Eucerin Dermo Capillare korpa, haj zsíros

 

Eucerin DermoCapillaire sampon száraz korpára

Eucerin Dermo Capillare sampon száraz korpa haj

Ez a korpásodás elleni kímélő sampon hatékonyan csökkenti a száraz korpát és enyhíti a viszketést, miközben gyengéden tisztítja a fejbőrt és a hajat.

piroctone olamine egy gombásodás elleni, antibakteriális aktív összetevő, amelyet leginkább a korpásodás elleni termékekben alkalmaznak. A kémiailag előállított hatóanyag megküzd az élesztő gombával (malasssezia), amely fontos szerepet játszik a korpa kialakulásában.

climbazol egy gombásodás elleni, antibakteriális hatású aktív hatóanyag, melyet a korpásodás elleni termékekben használnak. Ez a kémiailag szintetizált hatóanyag megküzd az élesztővel (malassezia), aminek fontos szerepe van a korpa kialakulásában. A polidocanol egy viszketés elleni hatóanayag.

színezőanyag-mentes, parabén mentes, szilikonmentes, alkáli szappanvegyületektől mentes . 

Eucerin DermoCapillare sampon zsíros korpára

Dermo Capillare Eucerin sampon korpa zsíros haj

Ez a korpásodás elleni sampon hatékonyan csökkenti a zsíros korpát és enyhíti a viszketést, miközben gyengéden tisztítja a fejbőrt és a hajat.

Gyengéden megtisztítja a fejbőrt és a hajszálakat a tapadós, sárga korpától és hatékonyan csökkenti, gátolja a korpásodást. Kímélő összetétele már az első hajmosáskor megnyugtatja a fejbőrt és enyhíti a viszketést, különleges kondicionáló összetevői pedig egészséges fényűvé és puha tapintásúvá teszik a hajat.

 

La Roche- Posay Kerium sampon

La Roche Posay Kerium korpa elleni sampon
A La Roche-Posay Laboratórium nagy múltú bőrápolási tapasztalatával, bőrgyógyászokkal együttműködve olyan mély tudásra tett szert a fejbőr ápolása terén, amivel hozzájárul a fejbőrünket érintő problémák megoldásához (korpás haj, hajhullás és érzékeny fejbőr). A bőrgyógyászatilag tesztelt KERIUM termékcsalád olyan ismert hatóanyagokat tartalmaz, amelyek hatékony ápolást biztosítanak a fejbőrnek irritáció nélkül. Minden textúrát úgy fejlesztettek ki, hogy a termékek használata élvezetet okozzon, és a haj selymes és puha maradjon.
Hipoallergén, parabénmentes, színezékmentes.

La Roche-Posay Kerium száraz korpa ellen sampon

La Roche- Posay Kerium Száraz Korpa elleni sampon
Mérsékelt vagy időnként előforduló korpa ellen. Száraz hajra vagy fejbőrre.
LHA™ biztosítja a finom, intenzív mikro-hámlasztó hatást a korpa megszüntetése és a hámlás szabályozása érdekében. Megtisztítja a fejbőrt, és segít megelőzni a korpa kiújulását. A glicerin hidratáló hatásával a fejbőr szárazsága csökkenhet.A száraz korpa megszűnhet. A fejbőr megtisztul és védett lehet a korpa újbóli megjelenésétől. A haj ápoltabb, fényesebb és puhább lehet.
Mindennapos használatra is megfelel. Gyengéden masszírozza be a sampont a fejbőrbe, majd öblítse le.
A makacs korpa ellen használjon Kerium DS intenzív sampon kúrát.

La Roche -Posay Kerium zsíros korpa ellen sampon

La Roche- Posay Kerium Zsíros Korpa elleni sampon

Mérsékelt vagy időnként előforduló korpa ellen. Zsíros hajra vagy fejbőrre.
LHA™ biztosítja a finom, intenzív mikro-hámlasztó hatást a korpa megszüntetése és a hámlás szabályozása érdekében. Megtisztítja a fejbőrt, és megelőzi a korpa kiújulását. A PCA cink szabályozza a faggyútermelést.
Használja a megszokott sampon helyett, vagy intenzív kezelések kiegészítőjeként. Mindennapos használatra is megfelel. Gyengéden masszírozza be a sampont a fejbőrbe, majd öblítse le.
A makacs korpa ellen használjon Kerium DS intenzív sampon kúrát.

La Roche-Posay Kerium DS Intenzív korpa elleni sampon

La Roche- Posay Kerium DS Intenzív Kúra korpa sampon

Erős korpásodás vagy makacs korpa. Intenzív viszketés.
LHA™ biztosítja a finom, intenzív mikro-hámlasztó hatást a makacs korpa gyors megszüntetése érdekében. A hajgyökereket célzó technológia tisztító hatású komplexet visz a fejbőrre és a faggyúmirigyekhez, hogy a korpásodást már a kialakulásánál kezelje, és megakadályozza kiújulását. A PP vitamin enyhíti a viszketést.
A korpa és a viszketés már az első használat után jelentősen javul. 3 hét kezelés után a fejbőr tartósan megtisztul a korpától. A kezelés abbahagyása után a fejbőr akár 6 hétig korpamentes marad. A haj egészséges és életteli lesz.
Használja a kezelést hetente kétszer, 3 hétig. A kezelést egészítse ki KERIUM mikro-hámlasztó korpa elleni samponnal. Rendszeres használat: krém-sampon a száraz hajra vagy gél-sampon a zsíros hajra.

Bilka Bioaktív samponok korpa és seborrhea ellen

Bilka korpa , seborrhea elleni sampon

 

Bilka sampon korpa elleni sampon

Bilka Korpa elleni sampon

 

Hidratálja a fejbőrt. Megakadályozza a fejbőr viszketését. Gyengéden tisztít. Látványosan eltünteti a korpát.Már az első használat után is hatékony!
Optimálisan kidolgozott összetételének az alapja:
Bioaktív gyógynövénykivonatok – aloe vera, csalán, bojtorján, mirtusz, amelyek szabályozzák a fejbőr túlzott pikkelyesedését és erősítik a hajhagymákat
Mandulaolaj – védi a fejbőrt a kiszáradástól és táplálja a hajszálakat
B5 és PP energizáló vitaminok
Kondicionáló balzsam, ami mélyen hidratálja és ápolja a hajszálakat és megelőzi a fejbőr kiszáradását
Szalicilsav – (fitohormon) a fejbőr fertőtlenítésére
Glicerin – a fejbőr és a hajszálak hidratálására
Használati javaslat: Jól dolgozzuk el a sampont, vizes hajon, a hajtőtől a hajvégekig, hagyjuk rajta 5 percig, majd öblítsük le alaposan!
Használati gyakoriság: Használja a sampont heti 2-3 alkalommal.
Korpás, viszketős fejbőrnél javasolt, használható minden hajtípusra.

Bilka sampon zsíros hajra seborrhea ellen

Bilka seborrhea elleni sampon

 

Szabályozza a fejbőr faggyútermelését. Gyengéden

tisztít. Mérsékli a viszketettséget. Kezeli a gyulladt fejbőrt. Rendszeres használat után látványos a javulás!
Gyógyító összetételnek az alapja:
Bioaktív gyógynövénykivonatok: – körömvirág, tölgyfakéreg, vörösberkenyefa, rozmaring, mirtusz melyeknek gombaölő és fertőtlenítő hatásuk van.
Tejsav laktát és B5 vitamin – szabályozza a fejbőr faggyú termelését és nyugtatja azt. Kíméletes felületaktív tisztító összetevők és Kondicionáló balzsam, – a dús fényes hajért.
Mentol – tonizálja a fejbőrt és elősegiti a bioaktiv anyagok hatékony felszívódását.
Használati javaslat: Jól dolgozzuk el a sampont, vizes hajon, hajtőtől a hajvégekig, hagyjuk rajta 2-3 percig majd öblítsük le alaposan!
Használati gyakoriság: Használja a sampont heti 2-3 alkalommal.
Zsíros, problémás seborrheás fejbőrnél javasolt.

Medifleur gyógynövényes sampon

Medifleur gyógynövényes sampon hajhullás

 Simon Webpatika

Hajhullással és korpásodással küzdők számára nélkülözhetetlen sampon különleges gyógynövényekkel, vitaminokkal és speciális komponensekkel.

Rendszeres használata lehetővé teszi, hogy a haj ápolt, egészséges legyen. Késlelteti a haj újrazsírosodását, csökkenti, illetve megelőzi a korpásodást és a hajhullást.

A Panthenol regenerálja a hajvégeket, selymes fényt ad a hajnak.

 

Skin Cap sampon

Skin Cap sampon

Simon Webpatika

korpa, a seborrhoea tüneteinek hatékony kezelésére szolgáló sampon.

Csökkenti a viszketést és  a hámlást, természetes úton nedvesíti a fejbőrt, kiküszöböli a zsírosodást.

A sampon mentol tartalma hűsíti a fejbőrt.

seborrhoea kialakulásában a faggyúmirigyek öröklött hajlam révén meghatározott túlműködése a döntő, mely leginkább a hajas fejbőrön keletkezik. Enyhe formája a fejbőr korpásodása. Kezelésükre a hajas fejbőrön heti 2-3 alkalommal speciális samponokat kell alkalmazni.

psoriázis (pikkelysömör) az egyik leggyakoribb bőrbetegség. Kialakulásában szerepet játszhat a stressz, vírusos-, bakteriális-, gombás fertőzés, netán szövődménye lehet izületi gyulladás is. Állandó kísérője a viszketés, bőrfájdalom, akut esetekben az erős hámlás. A betegség ma még nem gyógyítható, csak tünetmentesíthető.

Egyedisége összetevőiben rejlik. Az aktivált cink gomba-, és baktériumellenes hatással rendelkezik, eredményesen meggátolja a hámlást, illetve a korpaképződést.

Élesztőgomba (Pityrosporum) által okozott korpás bőrgyulladás; seborrhoeás dermatitiszek (fejbőr, arc, törzs) valamint pityriasis versicolor (gombás fertőzés) esetén a tünetek – korpásodás, viszketés – gyors megszüntetésére alkalmazható.

Az alkalmazás ideje általában  4 hét. A beteg bőrterületek a 14-20 nap után már jelentősen javulnak és tisztulnak. A tünetek eltűnése után is ajánlott 1-2 hétig a kezelés folytatása. A kezelés kiegészítésére ajánljuk a hab- és tusfürdőt, a psoriazisos hajlamot mutató bőr mindennapos tisztítására.

Alkalmazás: hetente 2-3 alkalommal, a megfelelő hatás eléréséhez hagyja a sampont 5 percig a hajon, és csak utána öblítse le.

Szagtalan, színtelen, nem hagy foltot.

Ha tünetei néhány hetes kezelés után nem javulnak feltétlenül forduljon orvoshoz!

 

 

 

Ketokonazol tartalmú sampon

Nizoral sampon

Nizoral korpa elleni sampon

Széles spektrumú antimikotikus (gombaellenes) szer. Recept nélkül kapható.

A bőr gombás eredetű fertőzéseinek kezelésére szolgáló gyógyszer. A samponnal mind a fej, mind a mellkas nagyobb kiterjedésű területei, illetve az arc is kezelhető. A Nizoral samponnal kezelhető bőrelváltozások a következőképpen ismerhetők fel: hámló fejbőr (korpásodás), vöröses barna foltok sárga vagy fehér hámlásokkal kísérve az arcon, illetve a mellkason, kicsi, barna vagy fehér színű, szabálytalan foltok a testen.

Ajánlott hetente 2x 2-4 héten át. Megelőzés hetente vagy kéthetente egyszer.

 

Teafaolaj tartalmú sampon

Estrea teafa sampon

Estrea teafa sampon korpa haj

Eredeti Ausztráliából származó teafaolajat tartalmazó sampon. Gyengéden tisztítja a hajat és fejbőrt. Tartós használata megelőzi a fejbőrön a korpa képződését. Sérült, sebes fejbőrre is alkalmazhatja. Ösztönzi az egészséges bőrképződést, fokozza a vérkeringést. Nincs mellékhatása. Illata eredeti teafaolaj (eukaliptusz és kámfor). Mesterséges színezőt, illatanyagot, parabént, és SLES-t nem tartalmaz.

A megfelelő termék kiválasztásához és az alkalmazás tekintetében kérjen tanácsot gyógyszerészeinktől és asszisztenseinktől!

A korpa megelőzésre és kezelésére való samponok kaphatók a Simon patikában és a Simon Webpatikában!

Facebook

OLDALTÉRKÉP