Dohányzás, dohányzásról leszokás

Dohányzásról leszokás

A dohányzás a legsúlyosabb egészségkárosító tényező, ma Magyarországon minden ötödik ember, évente 35 ezer ember hal meg a dohányzás káros hatásainak következményeként.

Hazánkban jelenleg a tinédzserek 44%-a cigarettázik, a 14-18 éves fiúk közül minden 2. dohányzik, a lányok közül minden 3. cigarettázik rendszeresen.

A szív- és érbetegségek 25-30%-a, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75%-a, a tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak.

Miért nehéz leszokni?

A dohányzás nemcsak egy rossz szokás, a nikotin függőséget okoz, dopamin felszabadulást eredményez, aminek következtében az agyban örömérzet jön létre, csökken a szorongás, a feszültség, a stressz, az étvágy és javul a koncentráló képesség. A dohányzás testi, lelki és pszichés kötődést hoz létre, akár már 1-2 napos dohányzás után is.

A dohányzásról leszokás során számtalan technika létezik, vannak, akik mindenféle segítség nélkül képesek leszokni erről a káros szenvedélyről, mások az akupunktúra, a biorezonancia, a dohányzásról leszoktató tréningek vagy gyógyszerek segítségével szoknak le.

A leszokás során jelentkeznek a nikotin elvonás tünetei: a tompa fejfájás, az ingerlékenység, az étvágynövekedés, a koncentrálóképesség csökkenése, álmatlanság.

 

Tíz lépés az élet

(forrás: Daganatok.hu)

Egy nehéz feladat a dohányzásról leszokás, ha már elértünk odáig, hogy igen szeretnénk, akkor már megtettük az első lépést.

Elszánta magát a leszokásra? Nos, ha az elhatározás megszületett, már csak a következő tíz lépést kell megtennie a dohányfüstmentes élet felé.

 1. Meg kell határoznia a leszokás pontos dátumát, és ehhez ragaszkodnia kell. Meg kell ismerkednie azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokásban. Környezetével tudatnia kell a szándékát, és kérje meg őket, hogy segítsenek, vagy legalább ne gátolják a végrehajtásban.
 2. Mindig találjon magának elfoglaltságokat, amelyek hozzásegítik, hogy ne gondoljon a cigarettára. Szabaduljon meg hamutálcáitól, öngyújtóitól és a még fel nem bontott cigarettáitól!
 3. Bőségesen fogyasszon folyadékot! Tartson keze ügyében egy pohár ásványvizet vagy gyümölcslevet, és szürcsölgesse folyamatosan!
 4. Legyen egyre aktívabb! Sétáljon, ahelyett hogy kocsiba vagy buszra szállna, próbáljon lépcsőn járni a lift helyett. A mozgás ellazít, és sikerélményt nyújt.
 5. Értékelje pozitívan az Önnel történteket. Minthogy kábítószerről van szó, a megvonás tünetei kellemetlenek lehetnek, de gondoljon arra, hogy a szervezete most gyógyul fel a dohányzás okozta ártalmakból. Ne izguljon! Az izgatottság, a rágyújtás ingere és az összpontosítás zavarai néhány hét alatt megszűnnek.
 6. Változtasson a megszokott mindennapi életén! Mellőzze azt az üzletet, ahol általában beszerezte a napi cigarettáját. Esetleg el kell kerülnie kedvenc éttermét vagy a munkahelyi dohányzóhelyet, ahol eddigi sorstársai mérgezik magukat. Próbáljon valami újat, az eddigiektől teljesen különbözőt csinálni. Lepje meg magát!
 7. Nincs kivétel! Nincs olyan rossz vagy jó hír, olyan élethelyzet, amely akár egy szál cigaretta elszívására okot adna. Ez újabb és újabb szál utáni vágyakozást váltana ki.
 8. Ajándékozza meg magát! A cigarettán megspórolt pénzén vegyen magának valami apróságot vagy akár nagyobb dolgot: olyat, amit egyébként nem vett volna meg.
 9. Figyeljen oda az étkezésre! Ne essen neki a zsíros ételeknek. Próbálja ki a friss gyümölcsöt és zöldséget, cukormentes rágógumit, esetleg édességet!
 10. Számolja a napokat! Minden egyes, cigaretta nélkül eltöltött nap ajándék az Ön egészségének, családjának – és pénztárcájának.


A siker jutalmáról

Erőfeszítését megköszöni a szervezete!

 • 5 perc múlva: A szív oxigénnel való ellátottsága nő.
 • 20 perc múlva: A pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.
 • 24 óra múlva: A szívinfarktus veszélye csökken. A szervezet fizikai terhelhetősége nő.
 • 48 óra múlva: Az íz- és szagérzékelés jelentősen javul. A lehelet dohányfüstszaga megszűnik.
 • 3 hónap múlva: Az agyvérzés veszélye csökken. A köhögés csökken.
 • 9 hónap múlva: Egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.
 • 1 év múlva: A szívinfarktus és gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest felére csökken.
 • 5 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken.
 • 10 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint nemdohányzók esetén.
 • 15 év múlva: A szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

 

 

Gyógyszerészként a következő lehetőségeket tudjuk ajánlani. Kérje segítségünket a módszerek megismeréséhez!

Tapaszok, nikotin tartalmú tabletták és különleges gyógyszerformaként rágógumik segítenek a leszokásban!

 

NiQuitin Clear tapasz recept nélkül, gyógyszertárakban kapható.

Niquitin tapasz 21 mg

NiQuitin Clear tapasz egy apró, praktikus, nikotint tartalmazó, átlátszó tapasz, amely egyenletesen juttatja be szervezetébe a bőrön át a nikotint, így könnyebb lesz leküzdenie a rágyújtási ingert.

A NiQuitin Clear tapasz klinikai tesztekkel bizonyítottan csökkenti a cigaretta utáni vágyakozás érzését és a hangulatfüggő nikotinelvonási tüneteket a leszokás stádiumában. Ezek: ingerlékenység, aggódás, frusztráció és nyugtalanság.

A NiQuitin Clear tapasz szabályozottan adagolja a nikotint az Ön szervezetébe egy speciális leadás-szabályozó membránon keresztül, így 24 órán keresztül egyenletes nikotinszintet biztosít. A NiQuitin Clear tapasz felhelyezése után igen rövid időn belül megkezdi a nikotin adagolását. Ez fontosnak bizonyulhat a leszokás első napjaiban, amikor a cigaretta utáni vágyakozás tünetei a legerősebbek.

Ha már eljutott odáig, hogy elhatározta, igénybe veszi a NiQuitin Clear tapaszok segítségét, annak érdekében, hogy sikerüljön leszoknia a dohányzásról, beszéljen gyógyszerészével, ha nem tudja rögtön eldönteni, melyik hatáserősségű tapaszt használja.

Mindenekelőtt olvassa el az adagolási és alkalmazási utasításokat a betegtájékoztatóban, amelyeket az első NiQuitin csomagban a termékkel együtt kap kézhez, és kövesse pontosan az azokban foglalt instrukciókat.

Ettől a pillanattól kezdve teljesen fel kell hagynia a dohányzással, és ugyanakkor alkalmaznia kell az első nikotinadagoló tapaszt. Más nikotinhelyettesítő terméket, például rágógumit, tilos a NiQuitin tapaszokkal egy időben használni.

 

Erős dohányosok esetén (naponta 10 db cigarettánál többet szívnak) a terápiát rendszerint a NiQuitin Clear 21 mg készítménnyel kell kezdeni, majd az alábbi adagolási táblázat szerint kell csökkenteni:

  ADAG IDŐTARTAM
1. LÉPÉS NiQuitin Clear 21 mg Az első 6 hét
2. LÉPÉS NiQuitin Clear 14 mg A következő 2 hét
3. LÉPÉS NiQuitin Clear 7 mg Az utolsó 2 hét

Akik nem erős dohányosok (pl. akik naponta 10-nél kevesebb cigarettát szívnak), azok számára ajánlott a 2. lépéssel Niquitin Clear 14 mg kezdeni 6 hétig, majd az adagot az utolsó 2 hétre a NiQuitin Clear 7 mg készítményre csökkenteni.

Niquitin tapasz 14mg dohányzás

A program összes lépésén végighaladva nagyobb az esély a sikeres leszokásra.

 

 

 

 NiQuitin Minitab használata többek között azoknak ajánlott, akik a dohányzás azonnali, teljes abbahagyására nem képesek, de szeretnék a cigaretták számát fokozatosan csökkenteni és végül teljesen abbahagyni a dohányzást.

Nioquitin Mini tab 4 mg 20db dohányzás

A NiQuitin Minitab a dohányfüggőség kezelésére alkalmazandó, a dohányzás utáni sóvárgás enyhítése révén. A végső cél a dohányzás tartós abbahagyása.

A NiQuitin Minitab csillapítja a nikotinéhséget. Különböző erősségű kiszerelésekben kapható. A tabletta szedésével „szálról szálra” szokhat le a cigarettáról, míg el nem éri a célját.

Alkalmazzon egy szopogató tablettát valahányszor erős késztetést érez a dohányzásra. Így, amennyire csak lehet, csökkentheti az elszívott cigaretták számát és tartózkodhat a dohányzástól, amilyen sokáig csak lehet.

Az alkalmazandó szopogató tabletta hatáserőssége az egyéni dohányzási szokások függvénye.

 • A 1,5 mg-os szopogató tabletta azok számára megfelelő, akik naponta 20, vagy annál kevesebb cigarettát szívnak el.
 • Niquitin Mini tab 1,5 mg dohányzás
 • A 4 mg-os szopogató tabletta azok számára alkalmas, akik több mint 20 cigarettát szívnak el naponta.

A szopogató tablettát be kell venni a szájba és hagyni kell feloldódni. A szopogató tablettát nem szabad szétrágni, vagy egészben lenyelni. A tabletta szopogatása közben az evés, ivás kerülendő. A naponta alkalmazott szopogató tabletták száma változó és függ az egyéni szükségletektől. Mindazonáltal ne legyen több mint 15 szopogató tabletta naponta.

Ha a cigarettafogyasztást 6 heti kezelést követően nem sikerült csökkenteni, akkor javasolt egy egészségügyi szakembert fölkeresni.

 

 

 

NiQuitin Menthol Fresh rágógumi segítséget nyújt, ha váratlanul jelentkezik a sóvárgás, és helyettesítheti a dohányzás által képviselt fizikai cselekvést. Ez az új rágógumi praktikuma miatt ideális választás a nikotinfüggők számára társasági szituációkban, a cigaretta utáni vágy leküzdésében, ráadásul hosszan tartó, mentolos íze van.

Niquitin rágógumik

 

Az új NiQuitin Menthol Fresh rágógumi hatékonyan enyhíti a sóvárgást, miközben hosszan tartó, friss, mentolos ízt biztosít. Segít a dohányzásról való leszokásban azáltal, hogy pótolja a cigarettából a szervezetbe jutó nikotin egy részét.

Niquitin 2 mg rágógumi 30 db

 

Rágjon el egy darab rágógumit, ha bármikor vágyat érez a dohányzásra! A rágógumit vegye a szájába, és lassan rágja egészen addig, amíg az íze erős nem lesz, majd hagyja abba a rágást, és tartsa a rágógumit orcája belső részénél! Amint az ízérzet lecsökken, ismét rágja meg a rágógumit néhányszor, amíg az íz újra erős nem lesz! Körülbelül 30 perc után a rágógumi leadja a nikotintartalmát.

Az alkalmazandó rágógumi hatáserőssége az egyéni dohányzási szokások függvénye.

Niquitin 4 mg rágógumi 100db

 

 

 

NICORETTE  patch áttetsző transzdermális  tapasz napi egyszer alkalmazva segít a nikotin utáni sóvárgás leküzdésében, valamint enyhíti a leszokással járó megvonási tüneteket.

A tapasz ideális megoldás azok számára, akik úgy szeretnék megszüntetni nikotinfüggőségüket, hogy a lehető legkevesebbet gondolnak rá. A tapasz felhelyezése után a nikotin fokozatosan kerül be a szervezetbe a nap során. Enyhíti a dohányzás megvonásával járó tüneteket, és segít hozzászokni az új, dohányzásmentes életformához.

Nicorette tapasz 25mg dohányzás

 

A tapasz 16 órán keresztül juttat nikotint a szervezetbe. Napi egyszeri alkalmazása könnyen beilleszthető a napirendbe. A tapasz a nap során segít a nikotin utáni sóvárgás leküzdésében – vagyis abban az időszakban, amikor Önnek a leginkább szüksége van rá. A leszokni kívánó a tapasz alkalmazásának időszakában ne dohányozzon. A tapaszt lefekvés előtt el kell távolítani.

 

A NICORETTE patch áttetsző transzdermális tapaszt úgy tervezték, hogy diszkrét megoldást nyújtson.

Amennyiben Ön erős dohányos (azaz naponta 15 szálnál több cigarettát szív)

Ha naponta 15 szál cigarettánál többet szív, a NICORETTE patch áttetsző 25 mg/16 óra transzdermális tapasz a megfelelő kezdő dózis az Ön számára. A NICORETTE patch áttetsző transzdermális tapasz háromféle hatáserősségben érhető el (25 mg, 15 mg és 10 mg). Kezdje a legmagasabb dózissal, majd fokozatosan csökkentse a bevitt nikotin mennyiséget:

Amennyiben Ön enyhe dohányos (azaz naponta 15 szálnál kevesebb cigarettát szív)

Ha Ön napi 15 szálnál kevesebb cigarettát szív, akkor 8 hétig alkalmazza a 15 mg-os tapaszt, majd 4 héten át a 10 mg-os tapaszt.

- A tapaszt naponta csak egyszer lehet használni.

- A tapasszal való kezelés 6 hónapnál hosszabb ideig való alkalmazása általában nem ajánlott.

 

Nicorette Quickspray

Nicorette Quickspray dohányzás

 

A finom eloszlású spray hatékonyan helyettesíti annak a nikotinadagnak egy részét, amelyhez az Ön szervezete korábban a dohányzás során hozzászokott. Kiváló eszköz elfoglalt emberek számára; segít a dohányzás utáni erős – és sokszor váratlanul jelentkező – sóvárgás csillapításában.

A NICORETTE Quickspray 60 másodperc után hatni kezd, és gyorsan enyhíti a cigaretta utáni sóvárgást. A szájnyálkahártyán keresztül a nikotin gyorsan felszívódik, így segít Önnek leküzdeni a dohányzás utáni vágyat.

Ön gyorsan kezelheti a nikotin utáni sóvárgást, ezzel visszanyerheti az e feletti irányítást. Így biztosabb lehet abban, hogy sikerül leszokni.

A NICORETTE Quickspray adagolója kis helyen elfér és esztétikus, az aktív életet élőknek tervezett eszköz.

Az adagoló körülbelül akkora, mint egy kisebb mobiltelefon, így kényelmesen elfér a kézitáskában vagy zsebben. Ennek köszönhetően Ön akkor és ott kap segítséget a nikotin utáni sóvárgás leküzdésében, amikor és ahol szüksége van rá – otthon, a munkahelyén, esetleg szórakozás vagy séta közben.

 

 

 

Nicorette rágógumi

Nicorette Freshfruit 4 mg dohányzás

Függetlenül attól, hogy Ön az elszívott cigaretták mennyiségét szeretné csökkenteni vagy véglegesen le szeretne szokni a dohányzásról, a NICORETTE gyógyszeres rágógumival Önmaga szabályozhatja a nikotinbevitelt.

Önmaga kontrollálhatja, hogy mikor és mennyi nikotint szeretne bevinni szervezetébe így hatékonyabban tud megküzdeni a megvonási tünetekkel. A rágógumi meghatározott mennyiségű nikotint juttat a szervezetbe, amely segít a sóvárgást csökkenteni.

A helyesen alkalmazott NICORETTE gyógyszeres rágógumival jóval nagyobb esélye van a sikeres leszokásra, mint ha pusztán akaraterejére támaszkodna.

Nicorette Icy White 2mg rágógumi

 

NICORETTE gyógyszeres rágógumi segít a sóvárgás elleni küzdelemben.

Nicorette Icy White 2 mg dohányzás

A nikotin a szájon és az ínyen keresztül szívódik fel, rövidesen kezd hatni, enyhítve a kellemetlen megvonási tüneteket. Így ha kéznél van a NICORETTE gyógyszeres rágógumi, akkor könnyebben ellenáll a kísértésnek.

Attól függően, hogy Ön mennyire erős dohányos, a 4 mg-os és a 2 mg-os hatáserősségű változatok közül választhat.

Nicorette Icy White 4mg rágógumi

A dohányzásról leszokásban kérjen tanácsot gyógyszerészeinktől!

 A dohányzásról leszokással kapcsolatos termékeket keresse a Simon patikában és a Simon Webpatikában!

Facebook

OLDALTÉRKÉP