Otthoni gyógyszerek átvizsgálása

Az évek során otthon sok gyógyszer felhalmozódik, sokszor már nem is emlékszünk melyik gyógyszer mire való. Hozza be otthoni gyógyszereit, átvizsgáljuk, átbeszéljük, csoportosítjuk – fájdalomcsillapítók, görcsoldók, hasfogók, és így tovább.

Otthoni gyógyszerek átvizsgálása,

 

Így sokszor kiderül, hogy bizony ugyanolyan hatóanyagból többféle gyártótól van termékünk, ami veszélyes is lehet, túladagolás alakulhat ki. Például vettünk régebben Panadol tablettát fájdalomcsillapításra, egy másik alkalommal pedig Rubophen tablettát lázcsillapításra. Előfordul az életünk során olyan eset, hogy nemcsak lázasak vagyunk, de a fejünk is fáj és beveszünk mindkét tablettából, amivel túlléphetjük az egy alkalommal ajánlott dózist. A dobozokon fel tudjuk tüntetni, hogy ezt a két gyógyszert egyszerre ne szedje.

Átnézzük olyan szempontból is,hogy az orvosi vényre kiváltott és a vény nélküli gyógyszerek között nincsenek-e olyanok, amelyek egymás hatását gátolják.

Olyan is előfordul, hogy a házi orvos és a szakorvos is felírt valamilyen gyógyszert, aminek azonban azonos a hatóanyaga, ilyenkor is felhívjuk a figyelmet, hogy ezt a két gyógyszert nem szabad egyszerre szedni.

A generikus gyógyszereknél előfordulhat, hogy egyik hónapban az ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó gyártó termékét kapjuk, míg a másik hónapban egy másik gyártó termékét. Otthon még maradt az elsőből és mind a kettőt egyszerre beszedjük. Ilyenkor felhívjuk a figyelmet, hogy először
a régebbi gyógyszert szedjük be, majd ha az elfogy, akkor kezdjük el szedni a másikat.

Átvizsgáljuk lejárat szempontjából is, a lejártakat a gyógyszertárban lévő gyógyszerhulladék dobozba behelyezzük.

Lejárt gyógyszerek begyűjtése

Forduljon Hozzánk bizalommal bármilyen gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésben!

 

Facebook

OLDALTÉRKÉP