Gyógynövények a homeopátiában

Szeretnénk bemutatni gyógynövényeket, amelyekből homeopátiás szerek is készülnek.

Sokszor a hatásuk ugyanaz a fitoterápiában és a homeopátiában, néha azonban teljesen különböző  hatásuk  van.

A jobb összehasonlítás kedvéért először egy rövid ismertető a gyógynövényről, majd a homeopátiás és a fitoterápiás felhasználási terület következik.

GYERMEKLÁNCFŰ közismertebb néven a pongyola pitypang, a kutyatej, az ókor óta gyógynövényként ismert. Mezőkön, réteken, füves részeken egyaránt megtalálható. Gyerekkorunkban szárából és virágából láncot, koronát fűztünk, míg a termését szétfújtuk mindenfelé. Emlékszünk még Weöres Sándor: Bóbita című versére? „Bóbita,Bóbita táncol” és valóban a szél szórja szét a magvakat mindenfelé. Ha a növényt megsértjük fehér tejnedv szivárog belőle -innen a kutyatej elnevezés. Nem tévesztendő össze az Euphorbiummal!

A HOMEOPÁTIÁBAN a TARAXACUM OFFICINALE emésztési problémák, epehólyag-gyulladás, epegörcsök, epekő, görcsös fájdalmak, máj méregtelenítés esetén használjuk.

A FITOTERÁPIÁBAN  belsőleg: keserűanyag tartalma miatt étvágyjavító, emésztést segítő. Epetermelést fokozza, vesekőoldó, kiváló méregtelenítő, vizelethajtó, magas vérnyomást, koleszterinszintet csökkenti. Reumatikus és ízületi fájdalmak csillapítására is használjuk.

Külsőleg: a növény leve halványítja a szeplőket, a bőrfoltokat, a gyökér főzete hidratálja a bőrt.

Ételként: a friss, zsenge leveleket salátaként, a virágbimbókat ecetbe áztatva fogyaszthatjuk. A gyökereit frissen mézzel édesítve lehet fogyasztani.

Gyermekláncfű

 

A hegyi ÁRNIKA Svájc és Németország magas hegyeinek rétjein, kaszálóin terem. A gyökértörzsét, a levelét és a virágát is hasznosítja a természetgyógyászat.

A HOMEOPÁTIÁBAN az ARNICA MONTANA homeopátiás gyógyszert balesetek, műtétek, fogászati kezelések, ízületi fájdalmak, sérülések esetén alkalmazzuk. Nagyon érzékenyen reagál mindenre, nehezen viseli a megpróbáltatásokat. A hideg, a pihenés, a mozgás az érintés ront az állapotán.
Sérülések, zúzódások, horzsolások, rándulás, ficam esetén jól alkalmazható. Ínszalag szakadás, csonttörés, csontrepedés esetén a fájdalmat csillapítja, gyorsítja a gyógyulást.
Műtétek, fogászati kezelések, szülés, szemsérülések esetén alkalmazható.

A FITOTERÁPIÁBAN akut és krónikus sérülések, izomfájdalom, csonttörés, zúzódás, vérzések esetén külsőleg alkalmazzuk kenőcs, krém, gél, tinktúra formájában.

Arnica montana
Belsőleg a homeopátiás szert, míg külsőleg a gyógynövényből készült szereket alkalmazzuk, a homeopátia és a fitoterápia jól kiegészíti egymás hatását.

 

Az ARANYVESSZŐ erdőkben, mezőkön terem, messziről megismerhető aranysárga fürtöket alkotó virágzatáról. Népies elnevezése: istápfű, veres gyűrűfű.

A HOMEOPÁTIÁBAN a SOLIDAGO VIRGA AUREA-t vesefájdalmak esetén alkalmazzuk, amikor a vesetájék nagyon érzékeny a fájdalomra, valamint amikor a vizelés fájdalommal jár.

 

A FITOTERÁPIÁBAN vizeletkiválasztást serkentő, görcsoldó, összehúzó, gyulladáscsökkentő hatását a vesebetegségeknél és a hólyaggyulladásnál használjuk. Izmok, ízületek gyulladásainál, reumánál is alkalmazhatjuk.

Külsőleg szájüreggyulladás, torokgyulladás esetén öblögető szerként alkalmazzuk.

 

Aranyvessző

 

 

A CSALÁN ligetek, lápok, erdők gyakori aljnövényzete. Nincs olyan ember, akit legalább egyszer az életében ne ” csípett” volna meg, ez a csalánszőrökkel borított testű növény. Ilyenkor viszket, ég a bőrünk, apró csalánkiütéssel lesz tele a lábunk, a kezünk, a testünk.

A HOMEOPÁTIÁBAN az URTICA URENS-t csalánkiütés esetén alkalmazzuk, amikor a hideg borogatás ront a tüneteken.

Az anyatej kiválasztását is képes szabályozni, alacsony potenciában serkenti a tej termelődését, míg magas potenciában elapasztja az anyatej termelődését.

 

Levelét, gyökerét, hajtását és a magját is felhasználja a FITOTERÁPIA.

Vizelethajtó, a magja pedig roboráló, immunrendszert erősítő. A leveleket reuma, ízületi betegségek elleni, valamint vértisztító, cukorbetegségre való és vizelethajtó teák alkotórészeként alkalmazzuk.

Külsőleg a hajápoló szerekben találhatjuk meg.
Reuma esetén friss hajtásaival a fájó testrészt megütögethetjük.
Csalán

 

 

A BODZA fa vagy cserje, az alföldtől a hegyvidékig mindenütt megtalálható. Nyár elején jelennek meg a fehér virágokból álló nagy ernyők.

A HOMEOPÁTIÁBAN a SAMBUCUS NIGRA-t meghűléses betegségek esetén alkalmazzuk. A tüneteket nagyfokú gyengeség és állandó izzadás kíséri. Az orr eldugul, száraz, hideg ront a tüneteken

 

A FITOTERÁPIÁBAN meghűléses betegségek esetén kiváló. A bodzateát nagyon forrón igyuk, mert így érvényesül leginkább az izzasztó hatása. Immunrendszer erősítőnek is használhatjuk, mézzel ízesítve csecsemők és gyermekek is fogyaszthatják.

 

Bodza

 

A SZEMVIDÍTÓFŰ rétek, legelők növénye. Ahogy a nevében is benne van a szem különböző betegségei esetén alkalmazzuk.

Egyike azon gyógynövényeknek, amelyeknél a fitoterápiás és a homeopátiás hatás megegyezik.

A HOMEOPÁTIÁBAN az EUPHRASIA OFFICINALIS-t nátha, szénanátha esetén jelentkező maró,égő könnyezés, kötőhártyagyulladás, fényérzékenység, gyulladt, duzzadt szemhéj kezelésére alkalmazzuk.

Napfény, szolárium, légkondicionáló vagy a szem megerőltetése: olvasás,monitornézés miatt a szemek állandóan könnyeznek, égnek, fájnak.

 

Nátha,fül ,arcüreg és orrjáratok fertőzései, szénanátha esetén gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású- a FITOTERÁPIÁBAN.
A főzetébe mártsuk bele a gézt és azzal borogassuk a szemeket.
A fitoterápia és a homeopátia jól kiegészíti egymást, a homeopátiás golyócskákat belsőleg, a szemvidítófű főzetét pedig külsőleg borogatásként alkalmazzuk.

 

Szemvidítófű

 

Patakok, árkok mentén, nyirkos réteken gyakori növény a FEKETE NADÁLYTŐ, melynek népies neve a forrasztó fű, ami rögtön utal is hatására.

A HOMEOPÁTIÁBAN a Symphytum officinale készítéséhez csak a gyökerét használják.
A fitoterápiás és a homeopátiás hatás megegyezik, sérülések, húzódások, zúzódások, csonttörés, szem tompa sérülése, porcsérülés esetén alkalmazzuk, a meleg és a mozgás javít a tüneteken.

Csonttöréseknél, csonthártya sérüléseknél, húzódásnál, zúzódásnál alkalmazzuk.
A leveleket leforrázva közvetlenül a sérült területre helyezzük és kössük le. Bármilyen sportsérülésnél kiváló hatású. Gyulladáscsökkentő, sebek, aranyér esetén is használjuk kenőcs formájában. Levelét és gyökerét is felhasználjuk a FITOTERÁPIÁBAN.

A két hatás jól kiegészíti egymást belsőleg a homeopátiás golyócskát, külsőleg pedig a kenőcsöt alkalmazzuk.
Symphytum

 

 

Az AMERIKAI LÁZGYÖKÉR, A VIZIKENDER nyirkos réteken, vizek mellett található.

A HOMEOPÁTIÁBAN az EUPATORIUM PERFOLIATUM-ot végtagfájdalommal járó influenzás fertőzések esetén alkalmazzuk. A betegség hidegrázással kezdődik, a láz gyorsan felszökik, de mégsem izzad. Amint izzadni kezd, javul az állapota. Olyan levertséget érez, hogy egész nap csak fekszik, a csontokban erős, kínzó fájdalom jelentkezik. Szomjas, hideg vizet kíván, amit azonban kihány. A köhögés is nagyon fájdalmas, köhögés közben a mellkasát nyomja.
A tünetek romlanak hideg levegőn, mozgástól, de még az étel szagától is.

A FITOTERÁPIÁBAN forrázatát az indiánok lázcsillapításra, hűléses, reumás betegségek ellen alkalmazták. Jól látható a fitoterápiás és a homeopátiás hatás ugyanaz.
Eupatorium

 

A mitológiában a tél istene Hader egy fagyöngy vesszőjével ölte meg Baldurt, a napistent. Anyja Frigga istennő könnyeket hullatott, hogy szeretett fiát felélessze, a könnycseppek a fagyöngy fehér bogyóivá változtak. A boldog anya a szeretet jelképévé tette, mert örömében mindenkit megcsókolt, aki a fa alatt elhaladt.

A FAGYÖNGY almafán, jegenyefán, nyárfán élősködik. Gömb alakú bokrokat képez a fákon. A fagyöngy sárgásfehér színű álbogyótermés.

A HOMEOPÁTIÁBAN a VISCUM ALBUM zsibbasztó, feszítő, fej tetején jelentkező fejfájás esetén alkalmazzuk, amikor annyira fáj a feje, hogy még a szemét sem tudja kinyitni.

A fehér fagyöngy a FITOTERÁPIÁBAN vérnyomáscsökkentő, javítja a szívműködést. Klimax és pajzsmirigy betegség esetén is alkalmazzuk. A teát hidegen készítjük, mert melegen a hatóanyagok elbomlanak: 1 teáskanál fagyöngyöt 2,5 dl hideg vízbe tesszük, majd 1 éjszakán át állni hagyjuk, másnap szűrjük és fogyasztjuk.

Vérnyomás1

 

 

A GINKGO BILOBA a Föld egyik legrégebbi fafajtája, Kínából származik, a hagyományos kínai orvoslás szerint a leveléből készült kivonat az ÖRÖK SZELLEMI FIATALSÁG ELIXÍRJE.
Élő kövület 250 millió éves.

A FITOTERÁPIÁS ÉS A HOMEOPÁTIÁS HATÁS megegyezik: növeli a testi és a szellemi teljesítőképességet, serkenti a vérkeringést, gátolja a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a depressziót és lassítja az öregedést. Feledékenység, koncentrációs zavarok, fáradékonyság esetén, nemcsak idős korban, hanem fiataloknál is jól alkalmazható.Gyógyhatású készítmény és gyógyszer is készül belőle,többféle hatáserősségben.

A HOMEOPÁTIÁBAN  a Ginkgo Biloba-t D4 –D6 potenciában alkalmazzuk, így marad meg mind a fitoterápiás mind a homeopátiás hatás.

Ginkgo Biloba

 

Az ORBÁNCFŰ utak mentén, cserjésekben előforduló növény, a latin neve HYPERICUM PERFORATUM arra utal, hogy a virágokon kis, apró lyukacskák vannak, amelyek az illóolajat tartalmazzák.

A HOMEOPÁTIÁBAN a HYPERICUM PERFORATUM idegekben gazdag testrészek, ilyenek az agy, a gerincoszlop, a fül, az orr sérüléseire használjuk. Kínzó, nyilalló fájdalmak, műtéti sebek, harapások, tépett, szúrt sebek fájdalmának csillapítása. Bárányhimlő, övsömör esetén is alkalmazhatjuk.

Idegesség, feszültség, álmatlanság, depresszió kezelésében használatos a FITOTERÁPIÁBAN. Külsőleg sebek, rovarcsípések,égési sebek kezelésére használjuk.


Orbáncfű Hypericum perforatum

 

 

A KAMILLA -orvosi székfű, pipitér- egyik legismertebb gyógynövényünk. A szikes talajt kedveli mezőkön,szántóföldeken,útszéleken fordul elő.

A HOMEOPÁTIÁBAN  a CHAMOMILLA szintén nyugtalanság kezelésére alkalmazható, a nyugtalan kisgyermek, csecsemő túl érzékeny és csak akkor nyugszik meg, ha felveszik és cipelik.

Láz esetén feltűnő tünet, hogy csak az egyik arcfele piros, a másik nem. Fájdalommal szemben (fogfájás, fejfájás) túlérzékeny.

A FITOTERÁPIÁBAN hasfájás, görcsök, puffadás, álmatlanság, nyugtalanság esetén a forrázással készült teáját alkalmazzuk. Lázcsillapítónak már az egyiptomiak is alkalmazták, akik a Napisten virágának nevezték.
Külsőleg toroköblítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító.

Kamilla

 

 

 

Az ECHINACEA- a bíbor kasvirág az egyik legszebb gyógynövényünk, a fészkesvirágzatúak családjába tartozik.  Észak-Amerikában őshonos, nálunk termesztik.

A HOMEOPÁTIÁBAN immunerősítőnek alkalmazzuk, mindig alacsony potenciában D4- D6 alkalmazzuk, mert így érvényesül mind a fitoterápiás, mind a homeopátiás hatás.

A FITOTERÁPIÁBAN  az immunerősítésen kívül az egyik legjobb hámosító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő gyógynövény.

Echinacea purpurea homeopátia

 

 

Ennek a különleges virágnak az őshazája Észak-Amerika, Mexikó és Brazília. Egy spanyol misszionáriust Krisztus szenvedéseire, keresztútjára emlékeztette a virág szimbolikája, innen ered a GOLGOTAVIRÁG (Passiflora) elnevezés. Kacsokkal kapaszkodó kúszócserje, hármasan összetett, fogazott levelekkel.

A PASSIFLORA INCARNATA-t a HOMEOPÁTIÁBAN a stresszes életmód miatti nyugtalanság, álmatlanság esetén alkalmazzuk.

A golgotavirág  a FITOTERÁPIÁBAN görcsoldó, nyugtató, álmatlanság, szorongás, szívdobogás, idegesség miatti emésztési panaszok esetén alkalmazható. Teakeverékek, gyógyhatású készítmények alkotórésze, jól kombinálható macskagyökérrel, komlóval, citromfűvel.

Stressz4

 

A KÖRÖMVIRÁG (sárgarózsa, tűzvirág) az egyik legismertebb gyógynövény. Fél méter magas, Szára bársonyosan szőrös, levele tojásdad, virága sárga fészekvirágzat. Termesztik, de vadon is előfordul. A sárga sziromlevelet gyűjtik.

Körömvirág
A HOMEOPÁTIÁBAN a CALENDULA OFFICINALIS-t -D4 -D6 potenciában napi 2-3×5 golyót vágott, horzsolt sebek, izomsérülések, zúzódások esetén alkalmazzuk. Jó sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító.
A fitoterápia és a homeopátia jól kiegészíti egymást a kezelés során, külsőleg a kenőcsöt, míg belsőleg a homeopátiás golyócskát alkalmazva hamarabb következik be a gyógyulás.
A FITOTERÁPIÁBAN a körömvirágot belsőleg tea formájában gyomorfekély, gyomorhurut kezelésére, valamint a máj méregtelenítésére alkalmazhatjuk méregtelenítő kúrák alkalmával.

Külsőleg horzsolt, vágott, nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmazzuk .

Facebook

OLDALTÉRKÉP