Gyógyszerészi gondozás

A gyógyszerészi gondozás- hivatalosan a gyógyszerekkel kapcsolatos szaktanácsadás elnevezése.
A betegek részére nyújtott gyógyszertári szolgáltatás összefoglaló neve, amely a betegekkel kapcsolatos teendőket, a betegek ellátására irányuló tevékenységet, a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök helyes használatát valamint a betegségek megelőzését foglalja magába.

A lakosság egészségügyi felvilágosításában, a gyógyszeres kezelés hatékonyabbá tételében,a gyógyszeres terápia ellenőrzésében, a nem kívánt mellékhatások, a kölcsönhatások kiszűrésében segíteni tudjuk a betegeket.

Tanácsadói szerepünkben próbáljuk segíteni a pácienseket annak eldöntésében, hogy meddig tart a szabad öngyógyítás, a vény nélküli gyógyszerekkel való kezelés és mikor szükséges az orvoshoz irányítás.

Életmódbeli, életvezetési tanácsokkal segítjük a betegség megelőzését, szakkönyvek, szakújságok és az egyszerű eszközös vizsgálatok, mint például a vércukor mérők, vérnyomásmérők használatának megtanítása is a ezt a célt szolgálja.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Simon patikába betérő páciensekkel nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki az évek során, van aki csak havonta egyszer a receptek kiváltása során tér be patikánkba, azonban sokan akár naponta is meglátogatnak, egy-egy jó szóért, egy mosolyért. A  házorvos és a szakorvosok által felírt receptek alapján betekintésünk van alapbetegségeikbe, és természetesen a napi vagy heti találkozások alkalmával jól meg tudjuk figyelni az állapotukban bekövetkező változásokat. Észrevesszük ki hízott vagy fogyott sokat, és megpróbáljuk kideríteni a változások okait. Jól tudjuk az elhízás az egyik eleme a metabolikus szindrómának, ami a magas vérnyomást, a magas vércukorszintet és a kóros vérzsírszintet foglalja magában.

metabolikus szindróma

Vérnyomás és vércukorszintjüket rendszeresen ellenőrizzük, az eredményeket kiértékeljük. Megbeszéljük a további teendőket, diétát javasolunk, gyógynövényeket, gyógytermékeket ajánlunk, ha az eredmények nem javulnak, megkérjük beszéljenek kezelőorvosaikkal. Megtanítjuk a vérnyomásmérő vagy vércukormérő, az ujjbegyszúró, a fertőtlenítés helyes használatára. Sokszor arra is minket kérnek, hogy a készülékek elemeit kicseréljük.

A fiatalabb korosztálynak, akiknek még  jelen pillanatban nincsenek problémáik, felhívjuk figyelmét a vércukor szint ellenőrzés fontosságára, szerencsére csak ritkán fordul elő, hogy nagyon rossz értéket kapunk, akkor azonnal a háziorvoshoz irányítjuk Őket.

Vércukor1Vércukor2Vércukor3Vércukor4

Az egészség megőrzése a legfontosabb, ezért nagy gondot fordítunk arra, hogy megismertessük az embereket a gyógynövényekkel vagy az ezekből készült termékekkel.

A Bach virágterápia, a homeopátia, a Schüssler sók a holisztikus gyógyítás részeit képezik, nagy szeretettel ajánljuk a mindennapi munkánk során. Rendszeresen tartunk arcdiagnosztikai tanácsadást.

Ismereterjesztő könyvek, újságok széles választékát kínáljuk, az ingyenes patikai újságokat is sokan keresik hónapról hónapra patikánkban. A bennük található információkat is sokszor megbeszéljük pácienseinkkel.

Könyv Kardiológia sorozat

 

Facebook

OLDALTÉRKÉP